Home » СВЯТ » Хакери удариха сайта на гръцкия парламент
удариха сайта на гръцкия парламент

Хакери удариха сайта на гръцкия парламент

Уебсайтовете на гръцкия парламент, на борсата, на министерствата на външните работи на икономиката бяха недостъпни в продължение на над един час и половина след кибератака на турски хакери, научи ko4.

Отговорност за атаката пое екип от турски хакери на име „Анка неферлер“.

„Гърция застрашава Турция в Егейско море и в Източното средиземноморие. Сега тя застрашава конференцията за

Либия“, написа на страницата във „Фейсбук“ групировката.

Кибератаката бе извършена в момент, когато либийският военачалник Халифа Хафтар, противник на признатото от ООН либийско правителство, е в Атина за преговори.

Анкара подкрепя с военни средства либийското правителство на Файез Сарадж и обяви, че изпраща войски в Либия, за да помогне за отблъскването на силите на Хафтар.

Гръцкото правителство не е поканено на конференцията в неделя в Берлин, чиято цел е да задвижи мирния процес в Либия под егидата на ООН. Два дни преди конференцията обаче Мицотакис се срещна в Атина с Хафтар и го призова да заеме конструктивна позиция в Берлин.

По време на тази визита Атина отново призова ЕС за анулиране на подписания на 27 ноември турско-либийски меморандум за морските граници. Според Гърция той нарушава нейния суверенитет в зони, намиращи се близо до някои гръцки острови.

Но за Анкара този меморандум е отговор на съюза между Гърция, Кипър и Израел, скрепен на 2 януари с подписването споразумението за изграждането на Източносредиземноморския газопровод.

Мицотакис предупреди, че Гърция ще наложи вето в ЕС на всяко споразумение за мир с Либия, ако не бъде анулиран меморандумът между Анкара и Триполи.

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел гръцкият премиер изрази недоволство, че не е поканен в Берлин, но Меркел му отговори, че конференцията цели да донесе мир и стабилност в Либия и няма да се отнася до морските зони в Източното средиземноморие.

Лупа

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?