Горещи новини

Хан Аспарух забил копието с думите: Моя страна, моя България!

Han Asparuh zabil kopieto s dumite Moq strana moq Bulgariq

След смъртта на Кирил Методий продължил пенсионерската си дейност 

Да се смееш или да плачеш?!

Същинска трагикомедия беляза резултатите и в тазгодишните матури. От година на година шокиращите умотворения на младежите изумяват все повече и повече, а тяхната креативност, така да се каже, надхвърля всякакви граници на фантазията и глупостта. Чули – недочули, учили – недоучили, така накратко могат да се определят част от бисерите на българските младежи.

Култови бисери белязаха и тазгодишните матури
Култови бисери белязаха и тазгодишните матури

Особено осезаема привързаност тийнейджърите демонстрират към българската история. Вероятно поради това в една от работите става ясно, че „българите са дошли по пътя на копривата“. Докато друго произведение шашардисва проверяващите с твърдението, че „прабългарите се занимавали с котевъдство, но имало доказателства, че са правели и пластични операции“.

Хан Аспарух използвал рефрена на Емил Димитров, забивайки копието си през 681 г.
Хан Аспарух използвал рефрена на Емил Димитров, забивайки копието си през 681 г.

Разбира се, иновативни схващания за началото на българската държава и последващите процеси се откриват и в други творби. Като например, че „Хан Аспарух забил копието с думите: „Моя страна, моя България!“. Или че „историята се пише с кръв, а се чете с пот!“.

Хан Крум превзел Константинопол, но не успял да превземе Цариград
Хан Крум превзел Константинопол, но не успял да превземе Цариград

Нов прочит на йерархичната структура едно време сочи, че „вторият човек след хана бил тахана, а други прабългарски титли са кафтан и минижупан“. Докато друг явил се на матурата посочва, че „на границата Симеон Втори бил убит поради недоумение“.

Методий продължил пенсионерската си дейност и след кончината на Кирил
Методий продължил пенсионерската си дейност и след кончината на Кирил

По-задълбочен поглед върху виждането на младите хора за историческите факти и обстоятелства показва още по-видима ангажираност по отношение на живота и делото на хан Крум. Така за владетеля разбираме за сефте някои интригуващи „факти“, като например, че „е бил от предполагаем произход“. А по време на своето управление „завладял източната част на Австралийския хаганат и присъединил към България областта Пенсилвания“.

След покръстването хан Крум станал кмет
След покръстването хан Крум станал кмет

Разбира се, не може да минем и без поглед върху заветните Крумови закони, които „се свеждат предимно до членоразделяне“ според друга работа на явил се на матурата.

На границата Симеон Втори бил убит поради недоумение
На границата Симеон Втори бил убит поради недоумение

И още. „Хан Крум изпраща договор за мир на Никифор, но той е опиянен от победата. Хан Крум му изпраща втори екземпляр, но Никифор отказва. България му отмъщава, като превзема Плиска и я срива до основи“, четат с широко отворени очи проверяващите. След което попиват и заключението, че „хан Крум е превзел Константинопол, но не успял да превземе Цариград“.

Не е пожален и хан Тервел. „Юстиниян Носообрязания обещал на Тервел част от Долната Горнотракийска низина, ако му помогне да си възвърне властта“, гордо пише друг млад „историк“, а смелите заключения се допълват от твърдението, че „арабите претърпели пълен разгул от войската на хан Тервел“.

Особено привлекателна за описание се оказва фигурата и на княз Борис.

„Езичник е човек, който във всичко използва езика“, юнашки заявява поредният матуродържач. Докато в друга работа става ясно, че „след покръстването си княз Борис възприел титлата кмет“.

Да се смее ли човек, или да плаче е дилемата и след изчитане на следващите бисери от матурите.

„Преди кръстосването на българите те само говорели“, посочва бъдещ кадър на родната семейно-образователна система. А друг посочва, че „християнството обединило едноразнообразнородната маса в един народ“.

Откриват се и други интересни тези, като например тази, че „известният Комик Никола, който се подвизавал в Софийското поле, се опълчил срещу византийците“. Или още по-дръзкото и все още неизследвано в научната сфера обяснение, че „след смъртта на Кирил Методий продължил пенсионерската си дейност“.

Разбира се, експертен поглед е отправен и към по-новата ни история, където разбираме, че „след Освобождението България била пълна с либерали и консерванти“, а „областният управител на Пловдив носел титлата калеко паша“.

Интригуващо е и друго твърдение – че „на 5-и срещу 7-и септември войските влизат в Пловдив“, а „в тяхна помощ идват големи конярски чети и стари мъжки въстаници“.

Някак далновидно звучи и становището, че „България влиза в Първата световна война по свои лични причини“. Както и тезата, че „след Първата световна война областта Берлинска Тракия е била престъпена на Гърция“.

Дълбочинно на прима виста изглежда и последното разглеждано писмено изказване, че „през 1941 г. България е изправена пред избор: или да приеме, или германците да я напуснат. При това положение България се присъединява към Тристайния акт“.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Хан Аспарух забил копието с думите: Моя страна, моя България!"

Какво мислите?