Горещи новини

Чудо в небето навръх Гергьовден – вдигнете поглед нагоре и ще ахнете!

Chudo v nebeto navruh Gergiovden

Природните явления често ни зашеметяват с красотата си – спомнете си например за невероятните цветове на дъгата или багрите на залязващото слънце.

Вълшебна гледка ни очаква в нощното небе навръх празничния  Гергьовден, съобщават от „Стандарт“.

Звезден дъжд ще се сипе за Гергьовден. Метеорният поток Ета-Аквариди е активен до 28 май, но неговият максимум ще бъде точно в деня на храбростта.

От нашите географски ширини могат да се видят около 15-30 бързи бели метеора за час, пише астрофизикът Пенчо Маркишки в своя „Гид на любителя астроном“, предава „Телеграф“.

Звездопадът ще може да се наблюдава преди зазоряване – до около 5 часа.

От НАСА поясняват, че тези аквариди всъщност са остатъци от Халеевата комета, които всяка година преминават и падат върху Земята. Името им идва от латинското название на съзвездието Водолей, защото в него се появяват.

Месец по-късно ще станем свидетели на пика на друго небесно шоу. Тогава на небето ще изгрее друг метеорен поток – Ариетиди. Той е активен от около 14 май до 24 юни с максимум на 7 юни. Метеори от него обаче могат да се видят само рано сутрин. На 7 юни Слънцето в София ще изгрее в 05,49 ч., а визуални наблюдения ще са възможни до около 04,20 часа.

Тогава се очакват около 30 метеора в час, които ще летят с 38 километра в секунда. Предвид краткото възможно време за наблюдение реално забелязаните метеори ще са много по-малко.

Потокът е труден за наблюдение и обикновено се определя като дневен. На 7 юни Луната ще бъде в новолуние и няма да пречи при наблюденията.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Чудо в небето навръх Гергьовден – вдигнете поглед нагоре и ще ахнете!"

Какво мислите?