Новините на фокус
Home » СВЯТ » Чудо на технологията! Новият руски Камаз вече ще казва “какво го боли” и от какво има нужда!
Новият руски Камаз вече ще казва “какво го боли”

Чудо на технологията! Новият руски Камаз вече ще казва “какво го боли” и от какво има нужда!

Специалисти от Научно-техническия център (НТЦ) на КамАЗ са разработили интелигентна транспортна информационна система (ИТИС), която ще се монтира на всички нови модели на завода без това да се отразява на цената на камионите.

Това съобщиха от пресслужбата на руския производител, видя Ко4.

Системата следи множество показатели – например дали водачът е избрал правилната предавка и дали не натиска излишно педала на газта. От НТЦ са изчислили, че икономичното шофиране не само удължава живота на механиката, а и позволява да се спестяват между 10 и 15% гориво. ИТИС ще показва на картата и къде се бензиностанциите, където се продава качествено гориво.

Важен показател при камионите е също и разпределението на теглото по осите.

Щом забележи дисбаланс, системата ще подава сигнал на водача да преразпредели товара. Това не само ще помага да се избягват глоби, а и ще предотвратява прекомерното износване.

В перспектива ИТИС-КамАЗ ще получи функция за дистанционна диагностика и оценка на остатъчния ресурс на камиона. При повреда системата ще оценява сериозността ѝ и ще препоръчва на шофьора дали да чака пътна помощ, или да се опита сам да стигне до сервиз.

ИТИС ще информира и в кой от най-близките сервизни центрове има в наличност необходимата част. Освен това електрониката ще може да прогнозира колко живот остана на даден възел.

Източник: Факти

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?