Home » СВЯТ » Шокът предстои! Ето кога бензинът ще удари цена от 4 лева за литър!
Шокът предстои! Ето кога бензинът ще удари цена от 4 лева за литър!

Шокът предстои! Ето кога бензинът ще удари цена от 4 лева за литър!

Цените на петрола се покачват рязко в понеделник сутринта след новината за въвеждането на новите санкции срещу Русия, ограничаващи достъпа на някои руски банки до системата за международни банкови разплащания SWIFT, пише money.bg

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време се търгуват по $103,04 за барел, което е $5,11 по-високо от цената на затваряне на предишната сесия. В петък тези договори поевтиняха с $1,15 (1,2%) до $97,93 за барел.

Цената на априлските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент достигна $96,95 за барел, което е $5,37 повече от крайната стойност на сесията в петък. При предходната сесия WTI поевтиня с 1,22 долара (1,3%) до 91,59 долара за барел.

В събота лидерите на страните от Г-7 решиха да изключат някои руски банки от международната платежна система SWIFT.

„Тази мярка ще гарантира, че тези банки ще бъдат изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да извършват международни транзакции“, се казва в съвместно изявление на Г-7.

Според експерти, въпреки че новите санкции не засягат пряко енергийния сектор, те ще имат значителен негативен ефект върху него.

„Различните санкции в банковия сектор усложняват продажбата на енергийни ресурси от Русия. Повечето банки е малко вероятно да предоставят основни финансови услуги, за да избегнат рисковете от попадане под тези санкции“, казва Джон Килдъф, експерт в Again Capital.

В същото време пазарът също се опасява, че руският президент Владимир Путин може в отговор на санкциите да реши да ограничи доставките на енергийни ресурси, като по този начин ги превърне в лост за натиск.

Междувременно някои западни петролни компании обмислят да намалят присъствието си или напълно да се оттеглят от руския енергиен пазар. Британската BP заяви в неделя, че ще продаде 19,75% дял в Роснефт и ще се оттегли от други руски съвместни предприятия с компанията.

Пазарът също така очаква срещата на ОПЕК+ тази седмица, на която ще се вземе решение за априлското ниво на добив на петрол в страните, включени в неформалната организация. От миналото лято страните от ОПЕК+ увеличават производството на петрол с 400 000 барела на ден на месец на фона на постепенното възстановяване на световната икономика от кризата, причинена от пандемията COVID-19.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?