Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Ще останете без думи! Вижте колко точно получават родните депутати!
Вижте колко точно получават родните депутати

Ще останете без думи! Вижте колко точно получават родните депутати!

Народните представители пътуват безплатно в транспорта. Вземат и допълнителни надбавки, жилище и офис за сметка на държавата, разбра Ко4

На 19 април парламентарната група на БСП предложи възнагражденията да бъдат орязани с близо 600 лева – до 2976 лева, с колкото приключиха в предходния парламент. Сега заплатата на родните законодатели се увеличава автоматично с ръста на средната заплата в страната – тя е трикратният ѝ размер, или 3540 лв. в момента.

Важно е да отбележим, че заплатите на депутатите се актуализират всяко тримесечие въз основа на средната работна заплата за страната. Това означава, че на всеки 3 месеца тяхната заплата се увеличава, а пенсиите умишлено не се индексират с години…

Към това народните представители получават 2/3 от тази сума на ръка – формално за нещатни сътрудници. Проблемът обаче е, че никой не отчита тези пари, а тяхното премахване не бе предложено от никого. Тези пари възлизат на над 2500 лв. и се водят „безотчетни“. Проверка на “24 часа” установи, че тези суми, които всеки месец се полагат на всеки народен представител в БСП се делят по следната схема – 1/3 отиват в партийната централа, останалите 1600 лв. остават у съответния депутат.

Макар че народните представители са длъжни по правилник да публикуват на сайта на парламента на всеки три месеца за какво са похарчили добавката от 2/3, те масово не отчитат тези “пари в плик”, показа проверката. Според същия запис в устава депутатите трябва да декларират тези пари и пред данъчните – по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

“Събираме по 500-700 лева на месец от депутат за благотворителност – за инвитро процедури, храмове, болни и пострадали хора”, обясни пред “Ко4” лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) представи разпечатка на хиляда гласувания от февруари и март. И провокира соцлидерката: “Хиляда гласувания! Г-жа Корнелия Нинова е участвала в 37 от тях, което означава, че ако наложим този коефициент по отношение на базовото възнаграждение, което предлагате, възнаграждението на г-жа Нинова трябва да е 110 лв. и 20 ст.

Това би означавало, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено по смисъла на Кодекса на труда.” По правилника един народен представител получава и други добавки към общо 5900 лв. основно възнаграждение и 2/3 “в плик”.

Повече вземат председателят на НС и заместниците му, и шефовете на парламентарните групи и комисии. Индексация има и според стажа и научните степени. На депутатите се поемат транспортните разходи, наемът, данъците и СОТ на жилището и на офиса, и т.н. (Всичко, което получават – в таблицата, б.а.)

Колко пари получават депутатитеНародните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи.

Такъв свободен запис съществува в правилника, който на практика не оставя никакво ограничение във финансирането на депутата.

Наред с нещатните сътрудници, за които се води добавката от 2/3 и които често са роднини или приятели на съответния народен представител, постоянните комисии на НС имат и щатни такива. Тяхното заплащане става централно от бюджета на парламента.

Простите сметки показват, че всеки редови депутат може да се похвали с възнаграждение от около 7000 лв, като разбира се тази сума може да нарасне още доста, като включим и сделките, които изобщо не са публично достояние.

Трябва и да отбележим, че в парламента има доста депутати-пенсионери, които получават по 900 лв. пенсия над основната си заплата!

ГЕОРГИ МАРКОВ

“Статутът на народния представител, включително неговото заплащане, което е част от този статут, е уреден от Великото народно събрание, в което бяха представени 92 процента от българските граждани. Приехме тези заплати при много по-тежки икономически условия, насред Лукановата зима и мизерията. Избрахме България да е парламентарна република. Другото беше да си върнем царя и той да ни управлява”, напомни бившият велик депутат и ексконституционен съдия. И се разгорещи: “Ако следваме вашата логика да си режем заплатите, следващата крачка ще е да си ги махнем, а третата – да се закрием.”

Марков даде пример от Унгария, където даже парламентът не заседава редовно, а само по повод – след заклеването на Орбан за нов премиерски мандат щял да се събере чак през юни да гледа бюджета. В същото време депутатите в Будапеща увеличили заплатата си от 2500 на 3300 евро.

Днес от Ко4 Ви питаме, смятате ли, че е справедливо народните избраници да получават такива заплати, докато обикновения български народ, който всъщност им се явява работодател, да тъне в мизерия и да се чуди как да покрие разходите си?

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?