Home » ЗДРАВЕ » Това е билката на дълголетието, която всеки трябва да опита
Това е билката на дълголетието

Това е билката на дълголетието, която всеки трябва да опита

Това е една от най-екзотичните билки, които може да се намерят на българския пазар, разбра Ко4

Готу Кола или както още я наричат азиатска центела, е растение, популярно при Аюрведа и традиционната китайска медицина. В последните години билката става все по-популярна по света.

В био магазините ще я намерите под формата на таблетки или в сушено състояние за приготвяне на запарка или чай за вътрешно приложение. За външна употреба можете да откриете под формата на крем, лосион или гел.

Азиатската центела се отглежда в продължение на три месеца и се бере на ръка.

Научното й име е Hydrocotile Asiatica, а първите сведения за растението идват от Индия. Тя притежава десетки лечебни качества. Използва се от над 3000 години за лечението на различни външни и вътрешни проблеми.

В Европа е по-позната под името Готу Кола. Периодичният й прием на осигурява на организма здраве и тонизиране. Билката има впечатляващи антиоксидантно, противовъзпалително, противомикробно и лечебно действие.

Можете да използвате билката външно за лечение на хемороиди, навяхвания, дерматити и целулит. Някои я използват дори за лечение на проказа.

Най-значимите ползи се получават при вътрешното приложение на Готу Кола. Тя е отлично решение за хората с язва на стомаха, анемия, бронхит, хипертония, дизентерия.

Благодарение на способността си да образува колагенови влакна и еластин, можете да се прилага при облекчаване на симптомите на язва, лечение на изгаряния и рани (подходящ е и за ускоряване зарастване на белези след операция), редуциране на количеството бръчки и стрии.

Освен това е чудесен помощник в грижата за здравето на косата и ноктите. С благоприятно действие е и върху обрзуващия пърхот скалп. Бори се и срещу инфекциите в устната кухина като например афтите.

Готу Кола е подходяща при лечение на проблеми, свързани с кръвообращението като флебит, синдром на неспокойните крака, разширени вени и мравучкане. Тя укрепва кръвоносните съдове и придава еластичност на артериалните стени. Затова помага и на хората, страдащи от високо кръвно налягане и завишени стойности на нивото на холестерола.

Растението помага и за изчистването на токсичните и вредни вещества, натрупани в организма.

Поради тази причина, учените го считат за мощен диуретик, помагащ на хората с наднормено тегло, както и тези, задържащи течности, или страдащи от бъбречни заболявания. Препоръчва се и за хора с пристъпи на тежка тревожност и нервност. Освен това подобрява функционирането на мозъка като спомага концентрацията и паметта.

Азиатската центела се препоръчва при жени, страдащи от тежък и изявен предменструален синдром, както и за тези, които чувстват постоянна умора в резултат на ежедневните си дейности. Готу Кола е най-известна в света на козметиката със способността си да намалява целулита, благодарение на диуретичното си действие.

Растението стимулира лимфната система и й позволява да изхвърля отпадните вещества чрез урината, потта и изпражненията.

Антицелулитното действие се изразява в редовен прием перорално и масажи с масла с екстракт от билката поне 2 пъти седмично. Разбира се, подобна терапия трябва да бъде обсъдена и назначена от специалист, а не да се предприема своеволно.

Все пак медиците съветват билката да не се употребява от бременни или кърмещи жени, освен ако преди това е извършена консултация с лекар.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?