Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Щом аз го направих, можете и вие! По-вкусно от пица и хляб, при това без месене:
Po vkysno ot pica i hlqb pri tova bez mesene

Щом аз го направих, можете и вие! По-вкусно от пица и хляб, при това без месене:

Начинаеща съм в кухнята и не ме бива в месенето на тесто, но когато видях тази рецепта ме привлече първо вида й, но и фактът, че тестото не трябва да се меси.

Просто се бърка с лъжица, а след това лесно се оформя с ръце, така че щом аз успях, повярвайте ми, всеки ще го направи.

Това Сирнено хлебче без месене се пълни с настъргано прясно сирене (в оригиналната рецепта е използвана моцарела, но може да се използва всякакво сирене за пица), смесено с твърдо краве сирене (или друго по ваш избор).

Разбира се, това е само един вариант и всеки може да го напълни с каквото си иска, според вкуса си. Ето какво ви трябва:

Сирнено хлебче без месене

Продукти: 

  • 200 мл топло/хладко мляко
  • 1 яйце със стайна температура
  • 3 супени лъжици олио
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 пакетче суха мая (8-10 г)
  • 300 г брашно + още малко

За пълнежа:

  • смес от настъргана Моцарела и краве сирене в количество една шепа (топка колкото портокал).

Приготвяне: 

Сложете топлото мляко в дълбока купа, добавете три супени лъжици олио, 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжичка сол и 1 пакетче суха мая. Разбъркайте съставките до получаване на гладка смес, след което започнете постепенно да добавяте брашното.

суха мая във вода

След като добавите 300 г брашно, може да ви трябва още една супена лъжица брашно, за да получите желаната консистенция. Тестото е меко и лепкаво, почти като за мекици, но не трябва да е течно, нито твърдо.

закваска за тесто

Покрива се с плик и се оставя да втаса на топло за половин час. През това време пригответе плънката: настържете сиренето и Моцарелата, след което оформете с ръце топка колкото портокал. Можете да напълните с каквото искате.

След това върху леко набрашнена работна повърхност изтръскайте втасалото тесто (добавете още малко брашно, ако е необходимо), оформете топка с ръце и след това я сплескайте като дебела пица. Поставете топката сирене в средата, след което затворете тестото с пръсти.

тесто с моцарела

пълнено тесто със сирене

Ако лепне по пръстите, добавете малко брашно. Обърнете тестото така, че да е с шевовете надолу, след това постепенно го изравнете отново с пръсти, за да оформите диск/дебела кора.

диск от тесто

Сложете го в тава, застлана с хартия и го разстелете още малко с длани, за да стане още по-тънко. Намажете го с жълтък отгоре, след което поръсете още малко сирене и парченца кашкавал.

тесто в тава

тесто с жълтък

тесто с кашкавал

Печете в добре загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути.

сирнено хлебче

Да ви е сладко!

сирнено хлебче парче

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?