img
Home / ЗА ДАМИТЕ / 10 начина да балансирате между работата и гледането на децата

10 начина да балансирате между работата и гледането на децата

/
/
/
758 Views

Никога не е лесно да бъдеш майка, която се опитва да жонглира между работа на пълен работен ден и семейния живот. Но не е невъзможно. Да бъдеш работеща на пълно работно време майка може да доведе до чувство за вина и стрес, заради по – малкото внимание към семейството. Ключът е да се съсредоточите върху задачите, да се организирате, планирате и да намерите правилния баланс между професия и родителство.

Вижте няколко съвета, за да се справите успешно с това.

Не се чувствайте виновни

Вместо да се тормозите за това, че не сте с детето си в определени ситуации, мислете за това, че вашата роля в компанията е от полза за семейството. Може би така ще успеете да си позволите определени класове или образователни възможности за вашите деца или ще сте в състояние да отделите средства за образование. За да бъдете ефективна и в двата свята, изисква да сте в състояние да се съобразите с избора и да се съсредоточите върху приоритетите, които са в момента. Приемете, че ще има добри и лоши дни. Майките трябва да знаят, че не са сами и трябва да обсъждат чувствата си с партньора си.

Намерете качествена грижа за деца

Посъветвайте се с близки и приятели, които могат да ви препоръчат детегледачки и дневни центрове. Целта е там децата да получават квалифицирана грижа и внимание.

Направете сутрините по-лесни

Избягвайте да започнете деня в лошо настроение и бързане, на размазана бележка, като се организирате предната вечер. Пригответе кутиите с обяд на децата, извадете дрехи, решете какво ще направите за закуска, подгответе чантите, планирайте деня и разпределете задачите. Всичко това ще ви отнеме половин час, но ще си спестите много нерви.

10 начина да балансирате между работата и гледането на децата
 

Направете семеен календар

Опредете приоритетите на вашето семейство. Календарът може да включва датите, на които трябва да платите сметки, задачите на децата, списък на училищни и семейни събития, извънкласни дейности, рождени дни и др. Може да използвате Google календари, които лесно могат да бъдат споделяни и синхронизирани на смартфони.

Общувайте с вашия работодател

Преди да разговаряте с вашия работодател или представител по въпросите на човешките ресурси, направете писмен план, който подробно описва това, от което се нуждаете. Добре е да проучите дали други служители имат гъвкави договорености и да използвайте тази информация във ваша полза. Всеки работодател е различен и само вие знаете колко да споделите, но се старайте да бъдете възможно най-отворени и честни. Бъдете готови да представите алтернативни решения, като пробен период от планирания работен график, за да покажете как споразумението няма да ограничи производителността ви.

Комуникирайте с децата през деня

В моментите, в които не сте заедно, има начин да бъдете с детето си. Ако то е много малко, може да запишете приказка или песнички с вашия глас и детегледачката да му ги пуска. Ако не може да присъствате на събитие на голямото дете, помислете за начин да запишете събитието и да го гледате заедно по – късно.

10 начина да балансирате между работата и гледането на децата
 

Ограничете разсейващите фактори и загубата на време

Бъдете дисциплинирани и задайте времеви ограничения, когато проверявате електронната поща или правите телефонни разговори, неща, които можете да свършите, когато децата спят. Опитайте се да избегнете многото задачи, особено когато прекарвате време с децата си. На вашето работно място се опитайте да не губите време. Разбира се, че искате да имате комуникация с колегите, но многобройни обмен на електронна поща, небрежно сърфиране в Интернет, клюки и дълги обеди са разсейвания, които ще ви направят по-малко продуктивни. Фокусирайте се върху вашите задачи по време на работа и говорете с колеги по време на почивки или обяд.

Създайте специални семейни дейности

Осигуряването на време за вашите деца е от решаващо значение, както през седмицата, така и през уикендите, за да поддържате динамиката на семейството си и да позволите здравата връзка. Ако сте притиснати с времето, планирайте семейна закуска или семейна вечер с игри или филми. Създавайте дейности, които се вписват във вашия график, така че всеки да знае какво да очаква. Когато правите семейни излети, избягвайте да говорите за работа или да проверявате телефона си. Вместо това, фокусирайте се върху интересите на децата. При по-големи деца поискайте предложения за активност и се опитайте да отговорите на техните нужди. В крайна сметка няма значение какво правите, докато го направите заедно.

Прекарайте време с партньора си

Не забравяйте да поддържате и връзката си с партньора, който реално е човекът до вас във всяка ситуация. Отделете си по един ден месечно или седмично, в който да излезете двамата, разговаряйте, ако имате възможност, направете уикенд бягство.

Създайте моменти за себе си

Чрез разумното управление на времето можете редовно да си правите и освежаваща почивка, която ще ви помогне да презаредите. За да можете да бъдете ефективна съпруга и родител, трябва да отделяте време за вас – маникюр, СПА, масаж, клас по йога или хоби. Не забравяйте да се храните добре и да почивате достатъчно – прости неща, които дори най-умните майки често пренебрегват.
Източник: Дете.бг

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook