img
Home / СВЯТ / 33 години след аварията в Чернобил, какво се е променило?

33 години след аварията в Чернобил, какво се е променило?

/
/
/
415 Views

На 26 април 1986 година в Ченобилската АЕЦ, намираща се днес на територията на Украйна, при тест на системите за сигурност, се взривява четвърти реактор, припомня Ко4.

Това е най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика, на второ място стои АЕЦ Фукушима. Съветските власти се стараят да запазят в тайна техногенния ад, случил се край град Припят. Европейските метео служби, обаче почти веднага вдигат тревога и Западният свят разбира за трагедията. От тази страна на Желязната завеса, всички живеят в неведение. Както в СССР, така и в страните сателити.

Затова и на първи май, на петия ден, след като радиоактивният облак е изхвърлен в атмосферата и е покрил територията на почти цяла Източна Европа, на жълтите павета в София, на булевард Руски, сега „Цар Освободител“, се провежда празнична манифестация.

В същото време около централата и близкия Припят биват евакуирани над 150 000 души и скоро става невъзможно информацията за трагедията да се скрие. Това е поредният удар върху вече разпадащия се комунистически лагер.

А какво се е променило през последните 33 години?

Освен това, че буквално зарязаните жилища на гражданите на Припят са притегателно място за фотографите, мислим, че живеем в свят, в който имаме абсолютен достъп до информация. Информационният поток е толкова наситен със събития, че може свят да ти се завие, стига да имаш желанието можеш да научиш всичко – от това къде е станала автокатастрофа през последните 15 минути, до думите, които са си разменили Путин и Ким Чен Ин.

Но има и неща, които никога няма да разберем със сигурност. Въпреки потока. Като например истина ли е версията на САЩ за атентата на 11.9.2001-ва година, заради който Америка започна серията от войни в Близкия Изток? Наистина ли Джордж Сорос е толкова могъщ, че може да сваля правителства в другия край на света? Толкова ли е силен Путин, колкото изглежда? Възможна ли е външна намеса в изборите на най-голямата демокрация в света? Равноправни ли сме в Европейския съюз, и толкова ли нашите управници го обичат, колкото твърдят?

А колко пъти през тези 33 години, сме излизали на манифестация на петия ден след трагедия, за която не подозираме?

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!