56 лекарства стават безплатни

Bezplatni lekarstva

Здравната каса и Министерството на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков преди дни.

„От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от касата и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа“, съобщи Денков.

„Днес искам да поздравя всички вас, особено Министерството на финансите, за една успешна битка в името на българските граждани. Знаете, че сърдечносъдовите заболявания са основната причина за високата смъртност в нашата страна, 600 хил. души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце.

Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си. За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят“, посочи още Денков.

Той подчерта, че миналата година правителството е обещало „да промени“ тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си. По думите му мярката ще има социален ефект.

„За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена здравословна храна, билети за кино, театър, концерти. В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечносъдови заболявания“, подчерта премиерът.

Източник: Ретро

Твоят коментар

Be the first to comment on "56 лекарства стават безплатни"

Какво мислите?