Ива Атанасова е жена, която може да се похвали с начинания в няколко професии. Тя е успешен стилист и работи с едни от най-големите звезди от родната музикална сцена, сред които са Емануела и Константин. Освен това е много добър водещ, а отскоро се занимава и с пеене. Покрай натовареното й ежедневие не й остава време да се вихри в кухнята, но пред наш репортер сподели някои от любимите си рецепти. Направи ни впечатление, че е фен на италианската кухня. И макар много хора да я отричат заради тестените изделия, Ива не робува на подобни схващания и гледа да се засити с т.нар. нездравословна храна, от която се пълнее. При нея генът е изиграл роля, тъй като нищо не й се лепи и съвсем спокойно си похапва всичко, без да се налага да пази диети и пак изглежда зашеметяващо добре.
Минипици с маслини, шунка и топено сирене
Продукти:
За тестото:
2 ч.ч. брашно
40 г масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 щип. бакпулвер
За плънката:
100 г доматено пюре
100 г шунка
100 г маслини
50 г топено сирене
50 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Брашното и бакпулверът се смесват и пресяват в дълбока купа. Към тях се прибавя нарязаното на кубчета студено твърдо масло и продуктите се смесват до получаването на трохи. След това се добавя прясното мляко и се омесва гладко тесто. То се разточва върху фолио или хартия за печене. От него с помощта на ринг се оформят кръгчета
( минипици). Върху тях се поставя доматено пюре и се подреждат ситно нарязани шунка, топено сирене, колелца зелени маслини. Минипиците се поръсват с кашкавал и се изпичат в намаслена тава в предварително загрята фурна около 25-30 минути при температура 180 градуса. Поднасят се топли, но и охладени минипиците са великолепни на вкус.
Паста със зеленчуци, сьомга и скариди
Продукти:
400 г паста
1 розов домат
200 г сьомга
1 зелена чушка
4 скариди
4 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
Сол
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява в подсолена вода според указанията на опаковката. Отцежда се. През това време розовият домат се обелва и нарязва на кубчета, чесънът се счуква, а сьомгата се нарязва на кубчета. Тези продукти се поставят в дълбок тиган и заедно със зехтин и ситно нарязаната зелена чушка се задушават до омекване. Щом зеленчуците и сьомгата са готови, към тях се добавя пастата и всичко се бърка, докато ароматите се смесят. Пастата се разпределя в порционни чинии и във всяка порция се поставя бланширана за минутка в подсолена вода скарида.
Лазаня с риба тон
Продукти:
12 бр. кори за лазаня
1 супена лъжица масло
3 супени лъжици брашно
½ чаша пилешки бульон
1 чаша прясно мляко
2 скилидки чесън, смлени
12 солени бисквити
1 щипка средиземноморска подправка
3 консерви риба тон, изцедени
1 и ½ пакет замразени зеленчуци, микс
1 яйчен белтък
¼ чаена лъжичка сол
½ чаша настърган кашкавал + ½ чаша
1/8 чаена лъжичка черен пипер
Начин на приготвяне:
Напълнете тенджера с подсолена вода. Нека заври. Сложете във водата корите за лазаня за няколко минути. След като станат полуготови, изцедете водата. Разтопете маслото в тенджера. Запържете брашното в него, като разбърквате постоянно. Трябва да стане кремообразна паста със златист цвят. Налейте бульона постепенно в тигана, както и ½ от млякото вътре в сместа с брашното. Нека покъкри на средна температура. Гответе, докато се сгъсти или за около 10-15 минути. В останалото количество мляко разбъркайте половината млян чесън. Добавете и средиземноморската подправка. Бисквитите натрошете и ги добавете към останалата смес с млякото и подправката. Отделно смесете рибата със зеленчуците, белтъка, солта, половината кашкавал, ¼ чаша от трохите, половината брашнена смес и останалата смес с чесъна в купа. Разбъркайте добре. Нанесете тънък слой сос върху подготвената тавичка за печене. След това разстелете слой кори за лазаня. След това разстелете 1/3 от сместа с рибата тон върху корите. Повторете това, докато корите и сместа свършат. Покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути. Малко преди да е готово, махнете фолиото и посипете останалия кашкавал, за да се запече до златисто.
Сладоледено руло
Продукти:
За рулото:
3 яйца
75 г пудра захар
100 г брашно
1 опак. бакпулвер
За пълнежа:
4 с.л. сладко от малини
150 г шоколадов сладолед
150 г ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
Яйцата се отделят на жълтъци и белтъци – белтъците се разбиват на пяна, а жълтъците се разбиват със захарта. Към жълтъците се добавят брашното и бакпулверът и се разбърква до получаване на еднородна смес. С лъжица внимателно се добавя помалко от белтъчната пяна и се бърка. Готовата смес се изсипва в правоъгълна тава, покрита с намаслена готварска хартия. Пече се 12-15 минути. Блатът се изважда и се обръща върху друго парче готварска хартия. Намазва се със сладко от малини. След това лъжица по лъжица се нанася от двата вида сладолед. Може да се наложи да се сложи повече или по-малко от указаното количество в зависимост от големината на блата, който се е получил. Накрая рулото се завива, така че двете дълги страни да са събрани, и се слага в камерата, за да стегне. Може да се консумира след няколко часа.
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ
Източник: jenata.blitz.bg
Be the first to comment on "В кухнята с Ива Атанасова"