Асма пита – ако не сте чували това странно име, то тогава прочетете внимателно следните редове на Ко4. Ястието произхожда от македонския край, а по своята същност представлява нещо като баница с лозов лист.
Рецептата е изключително лесна, а резултатът – ароматно ястие, подходящо и за закуска, и за свеж обяд. Ето и рецептата за македонската Асма пита :
Продукти:
млади лозови листа (20-тина броя, в зависимост от големината)
4-5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
1 връзка пресен лук
1/2 ч. ч. олио
2-3 лъжици брашно
подправки – сол, джоджен, черен пипер
олио за тавичката
Приготвяне:
За рецептата ви трябват млади лозови листа – с тях е най-вкусна. Може да ползвате и замразени, като преди това ги накиснете в гореща вода, за да се отпуснат. Намажете дъното на тавичката с олио и подредете плътно лозови листа, така че да покрият дъното.
Разбийте яйцата, добавете киселото мляко с угасената в него сода, прибавете олиото, нарязания ситно пресен лук и подправките Накрая добавете брашното и разбъркайте хубаво. Изсипете сместа върху листата и заравнете. Отгоре покрийте с още един ред лозови листа и поръсете с олио и сол.
Пъхнете питата да се пече в загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути – до готовност на плънката. Внимавайте да не прегорят листата.
Източник: За Жената