img
Home / БЪЛГАРИЯ / БАБХ разкри страшна гавра с пенсионери в Ботевград

БАБХ разкри страшна гавра с пенсионери в Ботевград

/
/
/
415 Views

Скандални факти около храненето на пенсионери са установили инспектори от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) при проверка в Дом за стари хора “Д-р Адриян Атанасов” – Ботевград, научи ko4.

При ревизия в кухнята на социалното заведение са установени храни с изтекъл срок на годност и ръждясали съдове.

Само преди десетина дни шефката на Дома Яница Иванова бе заснета как организира възрастните обитатели на пансиона за участие в протест в подкрепата на уличения в конфликт на интереси кмет на Ботевград Иван Гавалюгов.

На 26 януари съпругът на Иванова – Цветан Иванов, бе начело на Инициативния комитет за защитния митинг за градоначалника, а пациентите на Дома бяха извозени с лични автомобили до площада пред общината за участие в протеста.

Пак тогава лично Яница Иванова одобряваше плакатите в защита на Гавалюгов.

Сега инспектори от ОБДХ-София област от отдел “Контрол на храните” са се натъкнали на редица нарушения в чистотата на Дома. Установено е, че “текущата хигиена е крайно лоша”.

В документ, с който “Труд” разполага се казва, че “част от технологичното оборудване е с наличие на корозия. Всички контейнери за отпадъци не са обезопасени с капаци”.

Освен това инспекторите на БАБХ са открили в хладилници и “храни с изтекъл срок на годност”, които са били за менюто на възрастните хора.

При инспекцията в кухнята на пансиона служителите на БАБХ са засекли, че “част от храните в складовото помещение, изискващи температурен режим на съхранение са извън хладилни условия”.

Инспектори: Външна фирма пое изхранването на Дома

 страшна гавра с пенсионери в Ботевград

Външна фирма е поела изхранването на настанените в Дома възрастни хора след констатираните нарушения там и незабавно е разпоредено спиране на подаването на храна от мръсната кухня. Това заявиха вчера от БАБХ.

“За откритите нарушения е съставен акт на лицето, отговорно за обекта – управителят на Дома. А това е именно Яница Иванова.

Незабавно е спряно раздаването на храна от кухнята, храните неотговарящи на законодателството са насочени за унищожаване”, посочват още от Агенцията.

Проверката е установила и лоши условия за съхранение на трапезната посуда, която е държана “в шкафове извън хигиенни условия”.

Блиц

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook