img
Home / ЗА МЪЖЕТЕ / Жило за ръчна спирачка – какво е добре да знаем?

Жило за ръчна спирачка – какво е добре да знаем?

/
/
/
144 Views

Безспорно доброто познаване на автомобила и неговите части е нещо задължително в практиката на добрия шофьор.

Никой не е застрахован от възникването на непредвидени ситуации на пътя – затова и решихме в днешната статия да обърнем внимание на една от частите, характеризираща се с наистина важна функционалност в управлението на превозното средство. Ще си говорим за така нареченото жило за ръчна спирачка.

Всички автомобили са оборудвани с множество по вид и приложение жила. Докато едни изпълняват цели, свързани с осигуряването на повече комфорт по време на шофиране и возене, то други притежават далеч по-важни функции, свързани с оптималното и правилно управление на превозното средство. Жилата за ръчна спирачка се причисляват именно към тази втора група.

За какво служи едно жило за ръчна спирачка и какво точно представлява?

Преди да достигнем до същината на този въпрос, следва да упоменем, че всяко превозно средство е оборудвано с първична и вторична спирачна система. Първичната е онази, която задействаме посредством педала на спирачката – нейна е ролята да обира скоростта или да спира колата по време на движение. Вторичната спирачна система, посредством жилото за ръчна спирачка, блокира задните колелета на автомобила, което я прави особено важна при паркиране на място под наклон. Не са малко и случаите, в които ни се налага да прибегнем до използване на вторичната спирачна система и ръчната спирачка по време на движение, ако възникне проблем от каквото и да е естество с първичната спирачна система.

Всичко изказано дотук съвсем ясно обяснява защо е важно да поддържаме в изправно състояние жилото за ръчна спирачка. Също както и всички останали части, така и то не е застраховано от възникване на повреда или износване. Представлява метални оплетки, предпазени от гумено уплътнение или шлаух, чиято роля е да изолират жилото от пряко взаимодействие с останалите автомобилни части. Именно то осъществява връзката между спирачните дискове на автомобила и ръчната спирачка в купето.

Къде срещаме жило за ръчна спирачка и по какво да разпознаем, че е време да посетим сервиз?

Както вече споменахме, жила за ръчна спирачка са задължителна част от асортимента на колите. Освен при автомобилите, подобни части срещаме и в устройството още на камиони, бусове, автомобуси, селскостопанска техника от типа на трактори, комбайни и булдозери, както и при някои видове строителни машини като багери, кранове и автовишки.

Износването и естествената амортизация на жилото за ръчна спирачка са неизбежни процеси – ако забележите, че изпитвате трудности при боравенето с ръчната спирачка или не съумявате да застопорите превозното средство на едно място, то е препоръчително да се отправите към сервиз. Професионалистите ще диагностицират жилото за ръчната спирачка и при необходимост, ще извършат ремонт или подмяна.

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook