img
Home / ЗА МЪЖЕТЕ / Как да си направим перфектното кисело зеле в бидон? Съвет от нашите баби, с който винаги ще ви се получава:

Как да си направим перфектното кисело зеле в бидон? Съвет от нашите баби, с който винаги ще ви се получава:

/
/
/
700 Views

Кисело зеле в бидон всеки може да сложи. Дали ще се получи обаче е друг въпрос. Тази рецепта на Ко4 се получава всеки път, тъй като е изпитана през годините от нашите баби.

Въпреки че можете да си купите зеле от магазина, домашното има специален вкус. За качествено кисело зеле е необходимо да използвате качествено прясно зеле.

Главите трябва да са здрави и твърди, с тегло около 1,5 кг. При рязане трябва да се отстранят два или три външни листа, като същевременно не е необходимо премахване на кочана.

Необходими са ви 15 кг зеле, 0,5 кг сол, 6 дафинови листа, 1 супена лъжица зърна черен пипер, по желание ябълки или парчета дюля за жълт цвят.

Редете слоевете зеле, като всеки посолявате със сол (желателно е да бъде морска).

Продължавайте така, докато напълните бидона. Залейте всичко с вода, за да покриете зелето и го затворете.

Кисело зеле в бидонПърво го оставете на стайна температура, докато ферментира, което отнема около месец. След това, го преместете на хладно място като мазе и съхранявайте при температура не по-висока от 5 градуса.

Ако бидонът не е пълен догоре, напълнете найлонов плик с вода и го поставете като тежест върху зелето, за да го притиснете и в същото време да го предпазите от притока на въздух. Така зелето ще издържи по-дълго, отколкото ако го покриете с тежест.

Ако имате подобни изпитани рецепти за кисело зеле, можете да ги споделите с нас, по-долу в коментарите.

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook