img
Home / ЗДРАВЕ / ТAБЛИЦИ с нормалните нива на холестерола, според възраст и пол

ТAБЛИЦИ с нормалните нива на холестерола, според възраст и пол

/
/
/
839 Views

Както е известно, наличието на висок холестерол в кръвта уврежда здравето на сърдечно-съдовата система, образуват се плаки и са възможни здравословни проблеми като инфаркт, инсулт и атеросклероза.

Мнозина обаче правят грешен извод, че колкото по-нисък е холестеролът, толкова по-добре, научи ko4. За нашето тяло той е жизнено необходим, тъй като участва в синтеза на полови хормони, служи като строителен материал за клетъчните стени и мембрани.

Месото увеличава риска от сърдечносъдови болести, единствено рибата не вреди

В същото време приблизително 80% от общия брой се синтезира от черния ни дроб и червата, а само останалите 20% влизат в организма с храната.

Транспортира се чрез свързване с вещества, наречени липопротеини. Има два типа липопротеини – липопротеин с висока плътност (HDL) и липопротеин с ниска плътност (LDL). Първият се нарича „добър“, а вторият, съответно, „лош“.

Факт е, че холестеролът с по-ниска плътност доста лесно се придържа към стените на кръвоносните съдове, където причинява възпалителни процеси. Освен това на това място се образуват атеросклеротични плаки, което може да доведе до атеросклероза.

Следователно е толкова важно да следите нивата на LDL. Също така, не забравяйте за HDL, който, въпреки че се нарича „добър“, но има и свои стандарти.

4 храни, които намаляват холестерола

За всеки човек нивото на холестерола е индивидуално. Зависи от много показатели, включително възраст и пол.

Таблиците показват средните стойности за всяка възраст.

Таблица за процент на холестерола при мъжете:

ТAБЛИЦИ с нормалните нива на холестерола

При жени:

ТAБЛИЦИ с нормалните нива на холестерола

Здравето

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook