Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Война в БСП заради Мая Манолова
Война в БСП

Война в БСП заради Мая Манолова

Над 400 общопартийни организации на БСП в София са предложили на районните съвети омбудсманът Мая Манолова да е кандидат за кмет на партията, научи КОЧ.

До момента националната защитничка има подкрепата на над 70% от редовите социалисти, особено сред по-възрастните членове, но среща обструкции за номинацията си сред по-младите, сензационно обяви социалист от централата на „Позитано“ 20.

Причината била истанбулската конвенция, която те категорично не искали да се приема, а още в началото на 2018-а г. Манолова се обяви „за“ ратификацията у нас, още преди Конституционният съд да се произнесе по-късно, че документът не кореспондирал с основния закон на държавата.

В последните 2 седмици обаче името на Манолова все по-упорито се върти из червената централа и събира все повече положителни коментари за предстоящата кметска битка в столицата. Последно доайенът на левицата Стефан Данаилов и дясната ръка на лидерката Корнелия Нинова – Кирил Добрев, открито обявиха, че тя е най-подходящият възможен кандидат. До момента Нинова се пази от конкретно обсъждане на имена, като навсякъде заявява, че сценарият кой ще бъде претендентът на БСП за 2-милионна София, зависи изцяло от решението на конференциите по места и главно на тази на Градския съвет, оглавяван от Калоян Паргов. По информация на Lupa.bg тя се очаква непосредствено преди старта на кампанията – на 14 септември, когато наближава и крайният срок за регистрацията на кандидатите в ЦИК.

Източниците ни твърдят още, че депутатът Георги Свиленски напоследък биел отбой от кандидатура срещу Йорданка Фандъкова. За сметка на това обаче Манолова може да се наложи да влезе във вътрешнопартийна битка с друг неврокопчанин – екскмета на Благоевград Костадин Паскалев, който също бележи сериозен брой точки до момента из малките червени организации. Изненадващо той имал по-сериозна подкрепа от младите социалисти, твърдят още на „Позитано“ 20.

lupa.bg

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?