Сигурно няма българин, който да не обича кисело зеле. А откакто специалистите по здравословно хранене обявиха този ферментирал продукт за истинско медицинско чудо с безбройни ползи, то сякаш се изкачи на още по-висок пиедестал.
Най-вероятно и вие (или някоя грижовна мама или баба) вече сте си приготвили един бидон.
Често пъти обаче не всичко протича така, както очакваме – все пак естествената ферментация на този продукт зависи от множество фактори, не на последно място от времето и добавките, които сме сложили.
Случва се зелето да не втаса добре или пък – напротив, да превтаса. Тогава обикновено става меко и лигаво и бързаме да го изхвърлим на боклука. Днес обаче ще ви кажем какво да направите, за да спасите омекналото зеле :
И така – какво да правите, ако киселото зеле стане много меко?
Първо, трябва да знаете, че то става много лигаво и леко, ако сте добавили повече захар към него или използвате йодирана сол.
Именно това може и да промени вкуса на зелето.
Освен това киселото зеле може да се окаже меко, ако го държите на прекалено топло.
И ето какво да направите, за да имате хрупкаво и вкусно зеле:
Извадете го от бидона и го преместете в друг съд, като го осолите.
Трябва да се съхранява на стайна температура за около ден-два, след което се залива със саламура (30 гр сол на 1 л вода) и се премества в хладилника.