Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Кипи лют скандал заради украинската посланичка в България и „професията“ й! (Снимки)
Кипи лют скандал заради украинската посланичка в България и "професията" й! (Снимки)

Кипи лют скандал заради украинската посланичка в България и „професията“ й! (Снимки)

Едно политическо назначение у нас стана повод за ожесточени дебати и критики в Украйна. Става дума за новата украинска посланичка в България, чийто избор е, меко казано, нелогичен и направо странен.

Както БЛИЦ съобщи, става дума за 46-годишната Олеся Илащук, която ще наследи на поста Виталий Москаленко.

Илащук може и да няма опит в дипломатическата сфера, но за сметка на това има солиден опит като „сексоложка“ – факт, който  предизвика възмущението на украинската дипломатическа общност, много журналисти и политици, пише „Радiо Свобода“.

Всички те обръщат внимание на това, че България е изключително важна страна за Украйна, която има значителни запаси от съветско оръжие, от което украинците толкова много се нуждаят именно сега, на фона на бушуващата война.

Олеся Илащук

Украинските потребители на социалните мрежи също са възмутени от назначаването на Илащук, пише изданието и обръща внимание, че тя вече успя да участва в дипломатическата среща на украинските посланици, които се срещнаха с президента Володимир Зеленски на 23 декември.

Илащук е критикувана не само за липсата на дипломатически опит, но и за това, че е протеже от ръководителя на канцеларията на президента Андрий Ермак (на снимката долу).

Андрий Ермак

„Това, от което Украйна се нуждае сега, е професионализъм. Хора, които не е задължително да имат много дипломатически опит, но поне трябва да знаят как да изграждат отношения с нашите партньори в публичната сфера, за да могат да предадат необходимите послания.

За съжаление назначаването на посланика в България и самата тази кандидатура според мен не отговаря на всички тези критерии“, каза в интервю за Радио Свободна Европа Олег Шамшур, бивш посланик на Украйна в САЩ и Франция.

„Допускам, че основният критерий, който е използван за определяне на тази кандидатура, е личното познанство, личната близост и, разбира се, лоялността“, добавя дипломатът.

„Подобни политически назначения са абсолютно недопустими. В историята на Украйна не е имало подобен пример по отношение на нивото на непрофесионализъм на новия посланик. Илащук нито има опит в политиката и международната работа, нито в междудържавни и междуправителствени преговори“, пише онлайн изданието „Европейска истина“.

Олег Шамшур

На снимката: Олег Шамшур

„Назначаването на новата посланичка в България просто ме довърши. Не защото е сексоложка, нито защото е покровителствана лично от Ермак. А защото е изпратена точно в в България, където се съхраняват най-много съветски оръжия“, пише във Фейсбук журналистката Тетяна Николаенко.

Според нея, в момента българските власти се опитват частично да блокират износа на оръжия за други европейски страни, знаейки, че лъвският пай от тях отива именно във воюваща Украйна. Според някои данни България разполага с почти три четвърти от оръжията съветски образец, които все още не са прехвърлени от Източна и Централна Европа, от които Киев се нуждае, пише украинското издание.

Източник: blitz.bg
Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?