Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Най-силният ЛЕК ЗА СТАВИ е точно под носа ти през лятото: Премахва болката, лекува артрит и схващания
Най-силният ЛЕК ЗА СТАВИ е точно под носа ти през лятото: Премахва болката лекува артрит и схващания

Най-силният ЛЕК ЗА СТАВИ е точно под носа ти през лятото: Премахва болката, лекува артрит и схващания

У нас това нежно цвете често се отглежда като украса на градината, но може да го срещнем и край пътищата или по пустеещите места.

Може би те растат точно под носа ви! Днес обаче от Ко4 ще ви кажем защо не е само за украса!

Невенът (Calendula officinalis) често се отглежда като декоративно растение, но на места вирее и без изобщо да го засаждаме – нежните жълто оранжеви цветове се отглеждат лесно и тъй като са незабележими, лесно ги пропускаме.

Но това не е добра идея, това е наистина мощен природен лек – ако знаете как да го използвате, разбира се.

Къде расте невенът?

Общо взето навсякъде. Не е труден за отглеждане и се нуждае само от пропусклива глинесто-песъчлива почва и слънчево място. Можете да засеете невен и през лятото. Така че, ако го нямате в градината си, крайно време е!

Какво може да направи една невзрачна билка?

Невенът е лечебна билка, която вече е помагала на нашите древни предци със своите ефекти. Днес обаче той е също толкова ефективен, колкото и преди, но проблемът е, че това природно чудо постепенно изчезва от съзнанието на хората.

Но той наистина може много. Научете за неговата сила и удивителен ефект върху човешкия организъм.

Спасение за ставите и костите

Невенът има много силни противовъзпалителни свойства и затова е един от най-ефективните естествени помощници при лечението на артрит и болезнено възпаление на ставите и костите.

За лечение се използват масло от невен, чай от невен и мехлем от невен. Можете да намерите рецептите по-долу.

Помага при менструални болки и мускулни крампи

Невенът може бързо да успокои стомашни спазми, менструални спазми или мускулни спазми. Може дори да облекчи колит и мускулни спазми.

Предотвратяване на рака

Невенът съдържа много ликопен – това е едно от най-важните вещества в превенцията на рака.

Дори проучвания са потвърдили ефектите му. Невенът е особено ефективен като профилактика на рак на дебелото черво и простатата.

Укрепва сърцето и предпазва от инсулт.

Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти. Те защитават клетките в нашето тяло и също така предотвратяват увреждането на ДНК.

Действието на невена върху защитата на сърцето и кръвоносните съдове е доказано и от научни изследвания.

Помага при екземи и слънчеви изгаряния

Невен – по-точно цветовете на това растение могат да облекчат неприятните прояви на дерматит – като сърбеж, зачервяване и подуване.

Невенът е подходящ при всички видове кожни проблеми – има успокояващо, лечебно действие и възстановява увредените кожни структури. Отличен е и при сезонни алергии – облекчава неприятните им прояви.

При разширени вени, рани от залежаване и кожни наранявания

Тинктурите от невен се използват като естествен антибиотик и могат да лекуват кожни наранявания и други неприятни и особено видими прояви.

Ако току-що сте се оперирали, със сигурност ще оцените ефекта на мехлема, тъй като помага при заздравяването на белези.

Подсилва имунитета

Невенът съдържа голямо количество витамин С, но също така флавоноиди, танини , смола, етерични масла, минерали и фибри.

Как да го събираме и използваме?

Берете невен в слънчев ден, в идеалния случай около обяд. Тогава концентрацията на масла и хранителни вещества в растението е най-висока. Сушим цветовете, стъблото и листата на тъмно и проветриво място.

Масло от невен

За чаша масло от невен ще ви трябва:

– 5 шепи пресен цвят от невен

– 0,5 литра висококачествено масло (зехтин, бадем, слънчоглед)

– чиста преварен съд

Как да процедираме:

Събираме цветовете на невена и ги оставяме леко да изсъхнат, за да пуснат цялата вода и маслото да не се развали. След това сложете цветовете в чист съд и ги залейте с масло. Уверяваме се, че всички цветя са потопени, в противен случай могат да започнат да мухлясват.

Затворете съда, поставете го на слънце и оставете да престои 14 дни. Понякога можем да разклащаме. След това прецедете маслото през филтър за кафе, марля или чиста носна кърпа. Затворете в бутилка и съхранявайте на хладно и сухо място.

Направете чай

Добавете 1 чаена лъжичка цвят от невен към една чаша вряла вода (250 ml). Оставете да се запари в продължение на 10 минути и след това отцедете.

Чаят има противовъзпалителни, успокояващи, антиоксидантни и антибиотични свойства. Почиства лимфната система и помага на вътрешните органи – особено на сърцето и черния дроб. Помага дори при хронични инфекции.

Използва се и при хемороиди, гъбични инфекции и също така се използва като лапа в случай на други външни проблеми.

Тинктура

Пригответе 1 л истинско вино и в него сложете пълна шепа цвят от невен.

Тази смес трябва да се остави да престои в продължение на 2 седмици на слънце, но температурата в помещението не трябва да надвишава 20 градуса по Целзий. Тинктурата се добавя към чай или вода.

Добавя се 1 ч.л. Тинктурата почиства тялото отвътре, действа като антиоксидант, стимулира имунната система, успокоява инфекциите на устната кухина, а също така има отличен ефект при болки в гърлото.

Мехлем

За мехлем се използват листа, цвят и стръкове от пресен невен.

В тенджерата се слагат 500 г свинска мас и се загряват. Когато маста се загрее, към нея се добавят 4 пълни шепи – нарязани на ситно цвят, стъбла и листа.

Когато сместа започне да се пени, отстранете от огъня и оставете да изстине. Оставете да престои един ден и след това затоплете отново и след това прецедете през кърпа. Добавете в съдове и оставете да стегне.

Мехлемът помага при лечение на белези след операции, язви, артрит и възпаление на ставите, разширени вени и дори изгаряния и екземи.

Той е непобедим срещу листни въшки Ако имате невен във вашия имот, не забравяйте да го откъснете – той помага срещу листни въшки.

Събираме растенията по време на цъфтежа и ги оставяме да изсъхнат на сянка.

Нуждаем се от 1 кофа вода за ½ кофа сушени невен. Оставете да престои два дни, отцедете и напръскайте засегнатите растения. Ако искате сместа да е още по-силна и ефективна, добавете сапунени стърготини (от настърган сапун).

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?