Home » БЪЛГАРИЯ » Откакто правя мусаката в кори за баница, няма недоволни – и сочна, и хрупкавка, с три пръста дебела заливка:
Откакто правя мусаката в кори за баница

Откакто правя мусаката в кори за баница, няма недоволни – и сочна, и хрупкавка, с три пръста дебела заливка:

Сигурно няма домакиня, която да не знае как се прави мусака – картофи, кайма, домати, подправки и готово!

И все пак, ако сте хапвали това традиционно нашенско ястие още от детските си години, сигурно вече ви е втръснало. Искате ли да опитате нещо ново? Готово! Днес от Ко4 ще ви дадем супер идея, как да разнообразите традиционната мусака и да я приготвите така, че и най-карпизният ви гост да си оближе пръстите.

Става хем хрупкава отдолу, хем сочна отвътре, хем с дебела и пухкава заливка. Ето как се прави тази лесна и вкусна мусака в кори за баница :

Мусака в кори за баница

Продукти:

6 бр. точени кори
800 гр. картофи
600 гр. кайма смес
200 гр. домати на кубчета от консерва
1 глава лук
2 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. чубрица
2 с. л. соев сос
60 гр. краве масло + за намазване
сол и черен пипер на вкус

За заливката:

200 гр. заквасена сметана
1 яйце
2 с. л. брашно
50 гр. кашкавал за поръсване
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Картофите се нарязват на дребни кубчета. Лукът се реже на ситно и се запържва в загрятото олио до златисто. Към него се добавя каймата и се запържва добре при непрекъснато бъркане, докато започне да се карамелизира.

Към запържения лук с каймата се добавят нарязаните картофи, около 300 мл. вода, чубрицата, доматения концентрат, сол и черен пипер на вкус, доматите и соевият сос. Всичко се задушава до омекване на картофите.

Взема се лист хартия за печене и се намазва с разтопено масло. Върху него се редят една върху друга точените кори – всяка намазана предварително с масло. Хартията с корите се прехвърля в тиган с термоиздръжливи дръжки.

В гнездото от кори се изсипва мусаката и се заравнява добре. Запича се отдолу на на котлона 2-3 минути, за да се запекат корите. През това време фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Тиганът с мусаката се пъха във фурната и се запича за 30 минути.

Докато се пече, се приготвя заливката: смесват се брашното със заквасената сметана, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква до гладка смес. Готовата мусака се залива със сместа, поръсва се с настърган кашкавал и се запича за още 10-12 минути.

Приятен апетит!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?