Горещи новини

Патриарх Неофит гасне, само чудо може да го спаси

Патриарх Неофит гасне само чудо може да го спаси

Църковни лица и медици разкриват, че здравословното състояние на патриарх Неофит, е изключително тежко и единственото, което може да го спаси, е чудо.

Официалното съобщение на Светия Синод от сутринта на 29 ноември гласи, че Негово Светейшество е настанен във Военномедицинска академия заради заболяване на белите дробове.

Макар от там да не уточняват точната дата, на която висшият архиерей е постъпил в лечебното заведение, в безпрецедентно за църквата изявление призовават „клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква“. Казано с други думи, на дипломатически църковен език това означава, че положението на 78-годишния патриарх, е критично.

За разлика от Ватикана, които отдавна огласяват истината за здравословното състояние на папата, без оглед на това колко е критично, БПЦ продължава да спазва комунистическата традиция отпреди 1989 г. и държи в строга тайна здравословните проблеми на Негово Светейшество. Истината никога не се казва на широката общественост, дори когато положението е много критично, от БПЦ информират с половин уста, че патриархът е в болница.

Припомняме, че русенският владика Неофит бе избран за наследник на патриарх Максим точно преди десетилетие. Патриарх Максим издъхна на достолепните 98 години, след като в продължение на цели 41 години оглавяваше БПЦ. Притеснението на Синода към днешна дата е свързано с това, че може да се наложи да бъде свикан Църковен събор за избор на нов предстоятел, ако се случи нещо фатално с Негово Светейшество.

„Молете се за чудо! Бог винаги е бил милостив към дядо Неофит и много пъти го е изцерявал. Бог чува молитвите ни и дано даде здраве и сили на патриарха“, отбелязва висш духовник.

Запознати издават, че дядо Неофит е постъпил в болница преди повече от 10 дни. Той не е се появявал повече от един месец, като последната му публична изява бе срещата с вече бившата кметица на София Йорданка Фандъкова на 25 октомври. От тогава патриарха не е излизал пред камерите и не е провеждал официални срещи.

През ноември обаче имаше няколко индикации, че ситуацията в Българската православна църква е разклатена заради влошаващото се здраве на патриарха. Светият Синод, без дядо Неофит и в почти пълен състав, се срещна извънредно на 22 ноември с президента Румен Радев, като за важните разговори не бе съобщено предварително, а чак след това.

Запознати от Българската Патриаршия доверяват, че официалният повод за срещата е бил да се обсъди укрепването на диалога между държавата, църквата и българските общности зад граница.

Истинската причина обаче е била, че владиците са информирали държавния глава за тежкото здравословно състояние на Негово Светейшество. Синодът проведе същия ден и друга знакова среща – с новоизбрания председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който от години като депутат се е ангажирал да помага на Православната църква при нейни проблеми с държавните институции.

Срещите от страна на Синода бяха ръководени от най-старшият сред владиците, които пристигнаха в столицата – Великотърновският митрополит Григорий. Другите двама, които ръководят най-отдавна епархии – Йоаникий и Йосиф, не присъстваха. Първият отдавна е тежко болен, а вторият ръководи епархията в САЩ, Канада и Австралия и засега остана в Ню Йорк.

През този месец дядо Неофит направи три обръщения към българския народ, но без да се появява публично.

Те бяха публикувани на сайта на Българската патриаршия. Негово Светейшество поздрави хората с Деня на будителите – 1 ноември, на 15 ноември отправи обръщение по случай началото на Рождественския пост, а на 21-ви поздрави православните българи с Деня на християнското семейство – Въведение Богородично.

Тревожен сигнал, че нещо притеснително се случва с дядо Неофит бе даден и по време на храмовия празник на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 23 ноември. Безпрецедентно тогава почти всички владици се събраха в София и служиха заедно в катедралата, а патриаршеският престол в църквата остана празен.

Запознатите с църковните дела разкодираха този знак – за съжаление Светият Синод се готви за най-лошото и вече се обсъждат имена за наследник на патриарха. Досега патриарх Неофит винаги е присъствал на храмовия празник на патриаршеската катедрала, а когато здравословното му състояние не позволява лично да отслужи литургията, той седи на престола или пък стои прав, подпиран от духовници.

На тазгодишния празник и това не се случи, което притесни държавници, духовници и миряни.

През половината време от своето 10-годишно служене като патриарх, дядо Неофит многократно бе приеман в болници заради влошено здраве, заради операции или планови изследвания. Преди известно време той падна и счупи бедрената си кост и се наложи да бъде опериран.

От дълги години владиката страда от сърце, високо кръвно, диабет и ревматизъм и изпитва силни болки в краката и кръста, които му пречат да ходи безпроблемно. Затова и пристъпва приведен едва-едва и се налага да бъде прикрепян. Комбинацията от силни обезболяващи пък причиняват на Неофит мозъчна мъгла, забавени движения и муден говор.

Често страничните ефекти от тези медикаменти се проявяват в неврологичния статус на пациента, предимно в напреднала възраст, какъвто е случаят с патриарха. Възможно е дори състоянието да прилича на инсултно, макар болният да не е получавал удар, разкриват медици.

Още като млад епископ Неофит, чието светско име е Симеон Димитров, заболява от левкемия. За щастие тежката болест е хваната от медиците в начален стадий и след продължително лечение преди 30 години той влиза в ремисия. За съжаление обаче поради напредналата възраст на патриарха, през последните две години болестта се възвръща и предизвиква поражения върху и без това разклатеното здравословно състояние на Негово Светейшество, твърдят медици.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Патриарх Неофит гасне, само чудо може да го спаси"

Какво мислите?