Home » ЗА ДАМИТЕ » Постни мекици, целите на шупли! Кеф ти сладки, кеф ти солени – всякак са вкусни:
Postni mekici celite na shypli

Постни мекици, целите на шупли! Кеф ти сладки, кеф ти солени – всякак са вкусни:

Домашните мекици по тази рецепта са много вкусни, а се приготвят без яйца и мляко, така че ако постите, могат да бъдат отлична закуска или вечеря.

Най-хубавото им е, че отвътре остават кухи и може да ги напълните с каквото ви харесва – сладко или солено! Ето необходимите продукти за тези Постни мекици на шупли:

Постни мекици на шупли

Продукти: 

400 гр. брашно

250 мл хладка вода

20 гр. прясна мая (половин кубче прясна мая)

1 равна чаена лъжичка захар

1 равна чаена лъжичка сол

олио за пържене

постни мекици

Приготвяне: 

Натрошете маята в 250 мл хладка вода, добавете една чаена лъжичка захар и разбъркайте добре да се разтвори.

В по-дълбока купа сложете брашното, направете дупка, в която сложете разтвора с маята и оставете за около 10 минути да се активира.

тесто за мекици

Солта се поръсва в брашното, отстрани (не в маята, за да не спре активирането). След това се замесва тесто, което трябва да е меко и да се отделя от стените на купата (малко да лепне за ръцете).

Замесете тестото без много натиск, за да може да се напълни с въздух.

След това го покрийте с прозрачно фолио и го оставете на топло за около половин час, докато удвои обема си.

пухкави мекици

Разстелете втасалото тесто върху добре набрашнена работна повърхност и го омесете малко.

След това с точилка се разточва на кора с дебелина около 5 мм, нарязва се на правоъгълници (тази форма е най-подходяща, защото се пържат най-бързо и добре).

Покрийте изрязаните правоъгълници с памучна кърпа и ги оставете да починат 10 минути. След това ги изпържете в умерено загрято олио. Поставете ги в олиото със страната, която е нагоре.

топли мекици

Когато се запекат от двете страни ги извадете в чиния с хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина.

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?