Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Стават и за мезенце, и за кафенце! Домашни гризини с пристрастяващо добър вкус:
Стават и за мезенце и за кафенце! Домашни гризини с пристрастяващо добър вкус:

Стават и за мезенце, и за кафенце! Домашни гризини с пристрастяващо добър вкус:

Гризините са сред любимите „малки хапки“, към които посягаме, когато търсим подходящо мезе за любимото си питие, или ни подгони неочакван глад в най-неподходящото време.

Днес от Ко4 ви предлагаме да си приготвим заедно вкусни и хрупкави домашни гризини, а рецептата е от лесна по-лесна:

Домашни гризини

Необходими съставки:

  • 150 грама бяло пшенично брашно
  • 50 грама пълнозърнесто брашно
  • 50 грама пшеничен грис
  • 20 грама слънчогледови семки
  • 20 грама смлени ленени семена
  • 15 грама (1 супена лъжица) сусам
  • 5 грама суха мая
  • 3/4 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 50 милилитра зехтин
  • 100 милилитра топла вода
  • олио и вода
  • морска или хималайска сол

Начин на приготвяне:

1. Запечете сусама, след това слънчогледовите и тиквените семки на сух тиган.

След това смелете слънчогледовите и тиквените семки в електрическа кафемелачка.

Поставете пълнозърнестото брашно в купата за смесване, последвано от бялото брашно. Добавете грис, препечени семена, ленено семе и сол, след което разбъркайте.

Добавете захарта и маята, след това 100 милилитра вода и олиото, започнете да бъркате с лъжица и след това омесете тестото с ръце. Ако е необходимо, добавете още малко вода или брашно.

2. Поставете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло място за около половин час.

Разделете го на 20 еднакви топки. Всяка от тях оформете на пръчица с дължина около 20 см, тоест колкото е дълъг съдът, в който ще ги печете.

3. Поставете хартия за печене върху тавата и подредете готовите гризини. Намажете ги със смес от вода и олио, посолете и ги сложете в загрята на 160 градуса фурна. Печете 20-25 минути или докато станат златисто кафяви и хрупкави.

Да ви е сладко!

Източник: За жената

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?