Гризините са сред любимите „малки хапки“, към които посягаме, когато търсим подходящо мезе за любимото си питие, или ни подгони неочакван глад в най-неподходящото време.
Днес от Ко4 ви предлагаме да си приготвим заедно вкусни и хрупкави домашни гризини, а рецептата е от лесна по-лесна:
Домашни гризини
Необходими съставки:
- 150 грама бяло пшенично брашно
- 50 грама пълнозърнесто брашно
- 50 грама пшеничен грис
- 20 грама слънчогледови семки
- 20 грама смлени ленени семена
- 15 грама (1 супена лъжица) сусам
- 5 грама суха мая
- 3/4 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 50 милилитра зехтин
- 100 милилитра топла вода
- олио и вода
- морска или хималайска сол
Начин на приготвяне:
1. Запечете сусама, след това слънчогледовите и тиквените семки на сух тиган.
След това смелете слънчогледовите и тиквените семки в електрическа кафемелачка.
Поставете пълнозърнестото брашно в купата за смесване, последвано от бялото брашно. Добавете грис, препечени семена, ленено семе и сол, след което разбъркайте.
Добавете захарта и маята, след това 100 милилитра вода и олиото, започнете да бъркате с лъжица и след това омесете тестото с ръце. Ако е необходимо, добавете още малко вода или брашно.
2. Поставете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло място за около половин час.
Разделете го на 20 еднакви топки. Всяка от тях оформете на пръчица с дължина около 20 см, тоест колкото е дълъг съдът, в който ще ги печете.
3. Поставете хартия за печене върху тавата и подредете готовите гризини. Намажете ги със смес от вода и олио, посолете и ги сложете в загрята на 160 градуса фурна. Печете 20-25 минути или докато станат златисто кафяви и хрупкави.
Да ви е сладко!
Източник: За жената