Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Трик от чичо-градинар: Ако искате розите да натежат от цвят, направете точно това с тях през пролетта, винаги ми помага идеално!
Трик от чичо-градинар: Ако искате розите да натежат от цвят направете точно това с тях през пролетта винаги ми помага идеално!

Трик от чичо-градинар: Ако искате розите да натежат от цвят, направете точно това с тях през пролетта, винаги ми помага идеално!

Ако се грижим за розите по правилния начин, те могат да бъдат много благодарни и ще „наводнят“ градините ни с красиви цветове за много дълго време.

Затова е много важно как да ги подготвим за този период на цъфтеж и за всеки следващ. Днес от Ко4 ще ви разкажем какво трябва да направим с нашите рози през пролетта! Понякога някои клони са красиво зелени и започват да пускат пъпки, докато други са сухи, изгнили. Какво може да причини това?

Ако розите не са били добре покрити през зимата, някои клони могат да измръзнат. Въпреки това, с наближаването на пролетта, трябва да внимаваме да премахнем покритието навреме, в противен случай може да се образува мухъл по стъблата.

Ако сме засадили розите на грешно място и върху тях е престояла замръзнала вода, няма да е добре и за стъблата. Ако оставим листата на розата през есента, те могат да съберат вода и да покрият с много болести стъблото на розата. Сухите листа винаги трябва да се почистват преди покриване.

Ще започнем да приготвяме розата през пролетта, когато има по-дълги слънчеви дни и нощи без слани. В никакъв случай не трябва да ги третираме, когато нощите са още студени и със слана. Ето какво да направите стъпка по стъпка:

1. Отрежете листата от предходната година

Не забравяйте да отрежете накъсани и изсъхнали листа. Отрежете поне 2-3 см и от здравата част. Ако е почерняло чак до почвата, отрежете го и изчакайте няколко седмици, защото ако е жизнеспособно, ще поникне отново.

След рязане дезинфекцирайте инструментите и отрязаната част с 3% кислородна вода. Останалите здрави клонки и листа да се пазят от силна слънчева светлина и атмосферни влияния.

Покрийте подрязаните рози с непрозрачен съд, поливайте редовно.

подрязани рози

2. Проверете добре новите листа

Ако забележите червеникави петна по нови листа и издънки, това означава, че са били нападнати от смъртоносна болест. Веднага изрежете издънките до здравата част и след това изгорете отрязаното.

3. След подрязване третирайте с подходящ тор

Операцията трябва да се извърши преди да започнат да развиват пъпки. Не съжалявайте, че спокойно сте отрязали по-големите стъбла на розите, за да оставите само здрава част, защото в бъдеще ще се радваме на свежи филизи и красиви цветя.

цъфтящи рози

Източник: За жената

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?