Home » ЗДРАВЕ » 8 ползи за здравето от ежедневната консумация на овесена каша
8 ползи за здравето от ежедневната консумация на овесена каша

8 ползи за здравето от ежедневната консумация на овесена каша

Закуската е най-важното ядене за деня, казват диетолозите и не спират да препоръчват именно овесената каша за закуска. И не напразно.

От КОЧ ще ви разкажем защо си заслужава всеки ден да ядете овесена каша. Можете да добавите към нея пресни плодове, ядки, канела, сметана или нискомаслено кисело мляко на вкус. Овесът е идеалното средство при кожни заболявания, включително екзема и дерматит, тъй като съдържа голямо количество витамини и хранителни вещества.

Цинкът помага за почистване на кожата от токсините, а също така отваря порите и подмладява кожата. Желязото се подновява и овлажнява, а манганът елиминира подуването и възпалението, ускорява зарастването на рани, изгаряния и микротравми. Магнезият нормализира кръвообращението и осигурява постоянното обновление на кожните клетки.

Мускулите ви ще растат по-бързо

Само 8 супени лъжици овесена каша ще осигурят на тялото ви 15% от дневния прием на протеин. Освен протеините, получавате витамин Е, антиоксиданти, глутамин, които ще помогнат на мускулите ви да растат по-бързо.

Овесената каша съдържа много антиоксиданти

Овесът е богат на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението на кожата и високото кръвно налягане. Те съдържат бета глюкан, който понижава нивата на кръвната захар. Между другото, антиоксидантният ефект се засилва в присъствието на витамин С. Следователно, заедно с овесената каша за закуска, е полезно да се пие портокалов сок.

Ще имате повече енергия

Овесената каша е богата на въглехидрати и осигурява на тялото енергия. Засища, което означава, че дълго време няма да изпитвате глад.

Ще отслабнете

Ежедневният прием на овесена каша подобрява обмяната на веществата, което от своя страна ускорява загубата на тегло. В допълнение, както отбелязахме по-горе, закуската на базата на овесена каша засища за дълго време, така че ще ядете по-малко през деня.

Въглехидратите, съдържащи се в овеса, регулират апетита и поддържат нормални нива на кръвната захар.

По-нисък холестерол

Овесът съдържа бета-глюкан, който спомага за намаляване на нивата на холестерола в организма.

Линоловата киселина и разтворимите фибри в състава на овеса намаляват нивото на триглицеридите и “лошия” холестерол в кръвта. Тези хранителни вещества „пречистват” мазнините от артериалните стени и предпазват тялото ни от развитието на такива сериозни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Намалява рискът от сърдечни заболявания

Овесът е богат на здравословни мазнини, които поддържат сърдечните клетки и кръвоносната система. Благодарение на антиоксидантите в състава на овесената каша, вероятността от увреждане на стените на кръвоносните съдове от свободните радикали се намалява.

Ще се отървете от храносмилателните проблеми

Специалистите препоръчват да се консумират между 25 и 35 грама фибри на ден, за да се поддържа доброто храносмилане. Порция овесена каша съдържа 1/5 от препоръчителния дневен прием.

Източник: Букварче

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?