Новините на фокус
Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Eто как да си направите кисело зеле само за няколко дни
Eто как да си направите кисело зеле само за няколко дни

Eто как да си направите кисело зеле само за няколко дни

Идват Коледа и толкова хубави празници! На трапезата е редно да има кисело зеле – я като туршия, а и като ястие – капама, сарми! Но пък тази година не сте сложили зеле… Няма проблеми, от Ко4 ще ви кажем как може да си го направите за нула време.

И става също толкова вкусно, повярвайте – рецептата е изпитана.

Ето какви продукти са ви необходими за един буркан от 5 литъра

  • 3 килограма зеле
  • 2 големи моркова
  • сол
  • захар
  • вода.

Първо пригответе маринатата. Количеството зависи от това как сте нарязали зелето и каква е неговата плътност.

По принцип пропорцията е на литър две супени лъжици (сол или захар), но, за да сте сигурни, че маринатата ще е достатъчно най-добре кипнете в тенджерата два литра вода, трябва да са достатъчни. Когато заври, разтворете в нея четири лъжици САМО сол и отдръпнете от огъня.

Нарежете зелето на много тънки сламки, а моркова настържете на ренде. Объркайте двата зеленчука много добре, след което ги поставете в петлитров буркан. Уплътнете зеленчуците много добре, за да може въздухът да излезе навън.

Залейте с охладената марината, важно е да не е топла, за да не се сварят зелето и морковите. Затворете буркана и оставете за две денонощия на стайна температура.

През това време няколко пъти разбъркайте до самото дъно, за да излязат отделените газове. След два дни излейте маринатата в съд и премерете количеството. Сега добавете захарта в маринатата, да припомним, пропорцията е две супени лъжици на литър.

Отново залейте зелето, затворете буркана и пак оставете на стайна температура. След 12 часа вече приберете на студено. Готово! Рецептата за бързо кисело зеле е изпълнена!

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?