Горещи новини

Eто как да си направите кисело зеле само за няколко дни

Eто как да си направите кисело зеле само за няколко дни

Идват Коледа и толкова хубави празници! На трапезата е редно да има кисело зеле – я като туршия, а и като ястие – капама, сарми! Но пък тази година не сте сложили зеле… Няма проблеми, от Ко4 ще ви кажем как може да си го направите за нула време.

И става също толкова вкусно, повярвайте – рецептата е изпитана.

Ето какви продукти са ви необходими за един буркан от 5 литъра

  • 3 килограма зеле
  • 2 големи моркова
  • сол
  • захар
  • вода.

Първо пригответе маринатата. Количеството зависи от това как сте нарязали зелето и каква е неговата плътност.

По принцип пропорцията е на литър две супени лъжици (сол или захар), но, за да сте сигурни, че маринатата ще е достатъчно най-добре кипнете в тенджерата два литра вода, трябва да са достатъчни. Когато заври, разтворете в нея четири лъжици САМО сол и отдръпнете от огъня.

Нарежете зелето на много тънки сламки, а моркова настържете на ренде. Объркайте двата зеленчука много добре, след което ги поставете в петлитров буркан. Уплътнете зеленчуците много добре, за да може въздухът да излезе навън.

Залейте с охладената марината, важно е да не е топла, за да не се сварят зелето и морковите. Затворете буркана и оставете за две денонощия на стайна температура.

През това време няколко пъти разбъркайте до самото дъно, за да излязат отделените газове. След два дни излейте маринатата в съд и премерете количеството. Сега добавете захарта в маринатата, да припомним, пропорцията е две супени лъжици на литър.

Отново залейте зелето, затворете буркана и пак оставете на стайна температура. След 12 часа вече приберете на студено. Готово! Рецептата за бързо кисело зеле е изпълнена!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Eто как да си направите кисело зеле само за няколко дни"

Какво мислите?