Горещи новини

Made in bg: Вдовицата на Калоянчев е с 55% инвалидност, а няма пукната стотинка пенсия

Made in bg: Вдовицата на Калоянчев

Вдовицата на Георги Калоянчев се сблъскала челно с абсурдите в системата на ТЕЛК, научи ko4

Валя Калоянчева имала доказана 55% инвалидност заради много старечески болести, които я налегнали след загубата на съпруга ѝ, и посъветвана от свои близки, решила да си подаде документите за инвалидна пенсия. Ходенето по мъките за подготвянето на документацията и многократните явявания пред комисии обаче се оказали напразни, защото пари категорично ѝ били отказани.

В същото време Валя не можела да претендира и за пенсия по старост, защото нямала нито ден трудов стаж.

През целия си съзнателен живот, по настояване на вече покойния си мъж, тя не подхванала каквато и да е работа. Калата не ѝ разрешавал да се трепе за заплата, защото с парите, които той получавал, не само те двамата, но и всичките им роднини живеели доволно и щастливо. Освен това легендарният комик не можел да се отдели и на метър от голямата си любов, затова винаги пътувал заедно с нея по турнета и гастроли у нас и в чужбина.

Така години наред тя била едновременно негова съпруга, отглеждала децата му, подготвяла сценичните му тоалети, а от време на време се нагърбвала и с импресарската дейност. Когато актьорът се пенсионирал, парите, които получил, били малко, но достатъчно, за да продължават двамата да живеят добре.

След смъртта му обаче мизерията застигнала Валя, която сега вземала ежемесечно само половината от неговата пенсия, която ѝ се полагала като вдовица. Децата ѝ помагали с каквото могат, макар двамата синове на големия комик да не се избрали най-доходоносните професии.

Ивайло е актьор с малка заплата, а Явор – оператор. Валя се радвала, че досега не са я застигнали чак толкова лоши времена, че да се наложи да продаде 80-квадратното си жилище в центъра на София, което е истински музей на любовта ѝ с артиста и на неговата кариера. Макар да била доста болна и трудно да се придвижвала, радост ѝ носели най-вече внуците, както и най-новото попълнение на семейството – нейният пръв правнук.

Ретро

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Made in bg: Вдовицата на Калоянчев е с 55% инвалидност, а няма пукната стотинка пенсия"

Какво мислите?