Home » ЗА ДАМИТЕ » Месо по кралски – така приготвят от векове най-крехкото и ароматно свинско печено
Месо по кралски

Месо по кралски – така приготвят от векове най-крехкото и ароматно свинско печено

Днес от Ко4 ще ви представим едно от най-известните ястия с месо – свинско по нюрнбергски.

Дори и да се въздържате да поднасяте ежедневно месо на трапезата си, тази рецепта е просто задължителна – приготвено така, свинското става невероятно крехко и ароматно. Така свинското месо е било приготвено още през XIV век и е било сервирано изключително на благородническите трапези. Оригиналната рецепта предполага наличието на скъпи подправки (например шафран) и, разбира се, печене в пещ.

Нашата рецепта е адаптирана към условията на средностатистическата кухня, а в резултат месото се оказва меко, умерено осолено и вкусът му е уникален, вероятно същият като преди стотици години.

Продукти:

Свинско месо – 800 гр
Сол – на вкус
Червен пипер – на вкус
Лук – 5 глави
Черен пипер (на зърна) – 20 бр.
Зехтин – 4 супени лъжици
Сушени кайсии – 50 гр.
Сушени сини сливи – 50 гр..
Стафиди – 50 гр.
Тъмна бира – 1 чаша
Дафинов лист – 2 бр.

Приготвяне:

Измийте добре свинското месо, подсушете с кърпа, поръсете със сол и червен пипер. Мариновайте го в хладилника поне за 8 часа. Нарежете лука на големи пръстени, сушените плодове накиснете във вряща вода.

Нарежете месото на 10-12 резена, отново посолете и поръсете с червен пипер между разрезите. Поставете по 2 зърна черен пипер и пръстени лук на всяко парче. Намажете тава за печене с 2 супени лъжици олио или зехтин, поставете месото под формата на хармоника и го намажете с останалата част от зехтина.

Разпределете сушените кайсии, стафиди и сливи равномерно върху цялото ястие. Залейте месото с бира, добавете дафинов лист. Пъхнете месото да се пече в загрята на 170–190 градуса фурна за 120 минути. Уверете се, че месото не загаря, а ако се появи коричка, намалете температурата.

Благодарение на бирата месото става нежно, придобива деликатен аромат на хляб, а миризмата на алкохол изчезва напълно. Поднесете със свежа салата или запечени картофи. И не забравяйте да споделите тази хит рецепта със своите приятели!

Източник: Top5bg.com

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?