Home » ЗДРАВЕ » Несправедливо я смятаме за плевел и я скубем от градината – тученицата е суперхрана, но трябва да я приготвите ТАКА:
Несправедливо я смятаме за плевел и я скубем от градината - тученицата е суперхрана но трябва да я приготвите ТАКА:

Несправедливо я смятаме за плевел и я скубем от градината – тученицата е суперхрана, но трябва да я приготвите ТАКА:

Доктор Атанас Михайлов не веднъж е бил полезен на хората със знанията си в областта на природната медицина. Той разкрива ползите от билката, която струва само няколко лева, а ни помага за здраво сърце и в борбата с холестерола – става въпрос за тученицата.

Билката е пренебрегвана, а всъщност е много полезна. За да се преборим с вредния холестерол, е нужно само да си приготвим салата от нея. Така ще снабдим организма си с полезни вещества, които ще регулират нивото му.

В билката тученица се съдържат много витамини: А, В, С, също така калций, желязо, мед и омега-3 мастни киселини. Всички тези съставки помагат за заздравяване на сърцето ни.

Семената от билката пък са чудесна превантивна мярка, за да не страдаме от сърдечни болести. Нужно е да ги хапваме в продължение на 2 месеца.

В Северна България и на други места растението тученица е известно като тлъстига – наименование може би свързано с формата и дебелината на неговите месести листа. Във видинското Ново село, както и в целият видински регион, растението се нарича грашица, а в стралджанската област – брюченка.

Д-р Атанас Михайлов съветва да хапваме по 5 гр семена два пъти на ден, за да подобрим състоянието си, ако страдаме от диабет тип 2. Тученицата е много полезна билка, която можем да използваме за широк диапазон от болежки.

Д-р Емилова също е на мнение, че Тученицата е много полезна.

За нея важи същото правило, както при другите диворастящи зеленолистни – стъблата и листата се консумират, преди растението да е изкласило, тоест преди да е формирало семена. При тученицата тази фаза лесно се разпознава – в момента, в който прецъфти, красивите жълти цветове се заменят от плодове-кутийки с наличие на характерни малки кафяви до черни семенца.

поради богатото съдържание на омега-3 често я сравняват дори с рибеното масло, но това не е съвсем уместно поради факта, че все пак съдържанието е на АЛА, а не на ДХА – докозахексаенова киселина. Човешкият организъм може ефективно да преобразува АЛА в ДХА, но е необходимо да се внимава с приема на омега-6, или по-общо казано, с консумацията на екстрахирани мазнини -като слънчогледовото олио например, които могат да възпрепятстват ефективността на процеса.

Подобно на повечето зеленолистни, тученицата е нискокалорична и богата на фибри. Това е добра новина за хората, борещи се с килограмите и прекомерния апетит. Тя е отличен източник на витамин А /като провитамин/, витамини С и Е, също и на желязо, магнезий, калций, манган, мед и цинк. От полезното ѝ съдържание също трябва да бъдат отбелязани и задоволителни количества на витамини от групата В и витамин К.

Тученицата се отличава и със специфични пигменти с антиоксидантно и противораково действие – бета-цианин и бета-ксантин. Често споменавани са също противовирусното, антибактериално и противогъбично ѝ въздействие при консумация. Има данни, сочещи я като надежден източник за справяне с упорито безсъние.

В нашата традиционна медицина растението, известно и с наименованието тлъстига, се ползвало като пикочогонно средство и за справяне с анемия, скорбут, гинекологични страдания, изчистване от паразити и др. Приложение са намирали всички части- листа, стъбла, семенца, корени. Едва ли случайно в България- в Плевенския край, има село и река с името Тученица.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е средства от народната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?