Home » ЗА ДАМИТЕ » Рецептата, която стана хита на сезона: Зелени, кисели, пълнени домати по грузински-Мега вкусни!
пълнени домати по грузински

Рецептата, която стана хита на сезона: Зелени, кисели, пълнени домати по грузински-Мега вкусни!

Приготвяне: 30 мин; Готвене: 60 мин; Общо: 90 мин; Хранителна стойност: 500 kcal

Тази рецепта от зелени кисели домати е донесена от Грузия, където за пръв път ги опитах.

Доматите за тази рецепта ще бъдат готови за една седмица, но те ще останат с вас през цялата зима. Ще кажа просто – доматите са просто страхотни!

Необходими продукти: Здрави зелени домати – 7-8 кг. (за предпочитане един размер), Червени люти чушки (600 грама), 2 връзки целина, чесън (400 грама). Сол, вода и голяма тенджера (или кофа).

Нека започнем да готвим.

Нарежете лютите чушки на кръгчета и нарежете чесъна на тънки филийки. Нарежете целината, като запазите листата. Всичко се смесва в купа.

Сега разстелете листата целина до дъното на кофата и вземете доматите.

Най-напред ги измийте. След това внимателно разрежете. В разрезът се напълва. Да, ще изпада от него, но трябва да е така. Основното нещо е, че вътре ще има достатъчно.

Сега наредете доматите в кофата, или легена. Сложете редовете плътно. На върха на доматите, поставете още няколко клонки целина. И правим саламура.

Саламурата е проста – вода и сол. Пропорции: 6 литра вода, 7 пълни супени лъжици голяма сол.

Веднага след като заври, отстранете от огъня. Доматите се заливат и затискат с подходящ съд. За първи път поставих широка метална чиния, след което я затиснах с туба с вода. За една седмица доматите изобщо не се пипат. Не се притеснявайте, не проверявайте. Ако сте сложили по-малки домати, след една седмица те могат да се ядат. Ако са по-големи, тогава след 10 дни.

Когато доматите са готови, те просто трябва да се прехвърлят в бурканите и да се залеят със същата саламура. Просто трябва да се филтрира. Не я кипвайте отново! Покрийте бурканите с обикновени пластмасови капаци. При мен те издържаха отлично през цялата зима.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?