Home » ЗА ДАМИТЕ » Хем е баница, хем е постна: това определено ще е звездата на празничната трапеза
Хем е баница хем е постна

Хем е баница, хем е постна: това определено ще е звездата на празничната трапеза

С наближаването на празниците започваме да се оглеждаме за постни рецепти в Интернет и кулинарните книги.

А може ли празник без традиционната баница? Ако се питате как така баницата ще е хем баница, хем постна, ето го отговора: предлагаме ви да опитате този уникален зелник с готови кори и кисело зеле. Всяка хапка се топи в устата, а съчетанието между киселичкото зеле и тестените кори е направо вълшебно!

Продукти:

1 кг готови кори за баница
1 голяма кисела зелка
1/2 стрък праз
смлян черен пипер
сол
1 чаша газирана вода
1 чаша олио

Приготвяне:

Нарежете ситно праза и го сложете в тиган с олио. Задушете на силен огън. Щом омекне, прибавете ситно нарязаното кисело зеле и задушавайте, докато водата от зелето се изпари при постоянно разбъркване. Добавете смлян черен пипер, ако желаете (не добавяйте сол преди да опитате, защото зелето е достатъчно солено).

След като плънката е готова, пригответе корите. Смесете газираната вода и олиото (зехтина), като ги разбърквате добре всеки път, преди да ги използвате.

Вземете 3 кори, поставете ги на масата и поръсете със смес от газирана вода и мазнина, след това върху половината повърхност поставете от плънката със зеле и навийте на руло.

Усучете рулата под формата на охлюв, започвайки от средата на тавата за печене, а след това продължете в кръг, докато съдът се напълни.

Тавичката за печене трябва да е добре намазана с мазнина. Щом оформите баницата, поръсете отгоре със смес от вода и олио (не прекалено много) и сложете да се пече на 180-200 градуса във фурната за около 45 минути, докато повърхността се запече и зачерви.

Извадете готовия зелник от фурната, напръскайте го с малко студена вода, покрийте с кърпа и го оставете да изстине малко, преди да разрежете и поднесете.

Приятен апетит!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?