Кисело зеле в бидон всеки може да сложи. Дали ще се получи обаче е друг въпрос. Тази рецепта на Ко4 се получава всеки път, тъй като е изпитана през годините от нашите баби.
Въпреки че можете да си купите зеле от магазина, домашното има специален вкус. За качествено кисело зеле е необходимо да използвате качествено прясно зеле.
Главите трябва да са здрави и твърди, с тегло около 1,5 кг. При рязане трябва да се отстранят два или три външни листа, като същевременно не е необходимо премахване на кочана.
Необходими са ви 15 кг зеле, 0,5 кг сол, 6 дафинови листа, 1 супена лъжица зърна черен пипер, по желание ябълки или парчета дюля за жълт цвят.
Редете слоевете зеле, като всеки посолявате със сол (желателно е да бъде морска).
Продължавайте така, докато напълните бидона. Залейте всичко с вода, за да покриете зелето и го затворете.
Първо го оставете на стайна температура, докато ферментира, което отнема около месец. След това, го преместете на хладно място като мазе и съхранявайте при температура не по-висока от 5 градуса.
Ако бидонът не е пълен догоре, напълнете найлонов плик с вода и го поставете като тежест върху зелето, за да го притиснете и в същото време да го предпазите от притока на въздух. Така зелето ще издържи по-дълго, отколкото ако го покриете с тежест.
Ако имате подобни изпитани рецепти за кисело зеле, можете да ги споделите с нас, по-долу в коментарите.
Be the first to comment on "Как да си направим перфектното кисело зеле в бидон? Съвет от нашите баби, с който винаги ще ви се получава:"