Идват Коледа и толкова хубави празници! На трапезата е редно да има кисело зеле – я като туршия, а и като ястие – капама, сарми! Но пък тази година не сте сложили зеле… Няма проблеми, от Ко4 ще ви кажем как може да си го направите за нула време.
И става също толкова вкусно, повярвайте – рецептата е изпитана.
Ето какви продукти са ви необходими за един буркан от 5 литъра
- 3 килограма зеле
- 2 големи моркова
- сол
- захар
- вода.
Първо пригответе маринатата. Количеството зависи от това как сте нарязали зелето и каква е неговата плътност.
По принцип пропорцията е на литър две супени лъжици (сол или захар), но, за да сте сигурни, че маринатата ще е достатъчно най-добре кипнете в тенджерата два литра вода, трябва да са достатъчни. Когато заври, разтворете в нея четири лъжици САМО сол и отдръпнете от огъня.
Нарежете зелето на много тънки сламки, а моркова настържете на ренде. Объркайте двата зеленчука много добре, след което ги поставете в петлитров буркан. Уплътнете зеленчуците много добре, за да може въздухът да излезе навън.
Залейте с охладената марината, важно е да не е топла, за да не се сварят зелето и морковите. Затворете буркана и оставете за две денонощия на стайна температура.
През това време няколко пъти разбъркайте до самото дъно, за да излязат отделените газове. След два дни излейте маринатата в съд и премерете количеството. Сега добавете захарта в маринатата, да припомним, пропорцията е две супени лъжици на литър.
Отново залейте зелето, затворете буркана и пак оставете на стайна температура. След 12 часа вече приберете на студено. Готово! Рецептата за бързо кисело зеле е изпълнена!