Новините на фокус
Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Хрупкаво и крехко кисело зеле за зимата по рецептата на Бай Минчо
Хрупкаво и крехко кисело зеле за зимата

Хрупкаво и крехко кисело зеле за зимата по рецептата на Бай Минчо

Киселото зеле е типично ядене за българина през студения сезон. Краят на октомври до средата на ноември е времето, подходящо за слагане на зелето в бидон.

Освен че е вкусно, то е и много полезно – съдържа витамини А, В6, В12 и С, и активизира обмяната на веществата. Най-често се слага в пластмасови бидони, които задължително трябва преди това да се измият добре.Абсолютно е забранено в алуминиеви съдове. Те се разяждат от млечната киселина и вредни вещества попадат в зелето и сока. Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки.

Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат.

За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Изчистват се увредените и почернели горни листа. Кочанът се издълбава и в него се слага сол. Ако във всяка зелка не сте поставили сол, то тогава заливате със саламура от вода, в която е разтворена сол в съотношение 30-40 г на литър. Добре е да си приготвите т.нар. морска или едра, но става и с обикновената готварска.

Силно хлорирана или варовита вода може и да развали зелето.

Най-добре е да се направи саламура смес от една обемна част сол със 17 обемни части вода. Ако съдът няма канелка за преточване, още докато се редят зелките, се поставя маркуч, който да опира в дъното и да излиза от бидона. Шепа ечемик, ориз или кочан млечна царевица, пуснати в съда, улесняват ферментацията. За цвят и аромат обикновено се поставят по няколко червени зелки, червено цвекло, парчета ябълка или дюля. Добавете и няколко моркова между зелките, за да са по-добре подредени зелките.

Източник: Kovacha.info

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*