Home » ЗА ДАМИТЕ » Вече не си играя да правя компоти – хрупаме си пресни, сочни прасковки посред зима. Ето тайната…
замразени праскови рецепта

Вече не си играя да правя компоти – хрупаме си пресни, сочни прасковки посред зима. Ето тайната…

Днес много домакини се отказват от консервирането, което отнема много време и усилия, в полза на замразяване на плодове и зеленчуци.

Вземете, например, прасковите. Обикновено ги варим на компот, сладко или конфитюр. Но има и много по-прост начин, с който да запазим всичките им витамини! Ако замразим прасковите, имаме възможността да приготвим творчески десерти и да се насладим на вкусни пресни плодове посред зима.

Свикнали сме да замразяваме ягоди, малини, лимони, но дали това е възможно и с вкусните, сочни праскови? И ако да, да ги белим или не? Да ги режем ли на кубчета или на половини? Тези и други въпроси ще намерят своя отговор днес с наша помощ.

Днес от Ко4.бг ще ви разкрием как може да си замразите праскови за зимата:

За целта ни трябват идеално узрели плодове. Но те не трябва да бъдат прекалено меки. Обърнете внимание на вкуса, защото той също е важен. При замразяването вкусовите качества на горчивия или кисел плод само се увеличават.

Ранните сортове са много сочни и меки. Но костилката трудно се отделя от месестата част. Ако решите да ги замразите, през зимата ще ви очаква неприятна изненада – горчив вкус. Тези, които обикновено използваме за консервиране, са идеални за замразяване. Месото им е не само достатъчно плътно, но се отличава с отлични вкусови качества. Сортовете с много мъх трябва винаги да се белят преди замразяване.

Как да замразим прасковите за зимата

Сварете вода в тенджера. Пригответе си съд с ледена вода. С остър нож направете разрез в прасковата във формата на „X“.замразени праскови Пуснете 4 плода във вряща вода и изчакайте 30 секунди. Извадете ги, след което веднага ги прехвърлете в ледена вода. Обелете кожата. Нарежете прасковите на филийки.

Вземете тавичка, покрита с пергаментова хартия и поставете върху нея всички сегменти, така че да не се допират помежду си. Покрийте плодовете с фолио. Пъхнете тавата с прасковите във фризера за една нощ. Извадете плодовете от фризера на следващата сутрин и прехвърлете плодовете в подходящ контейнер. Поставете контейнера с нарязаните на филийки праскови във фризера и ги използвайте за приготвянето на отлични десерти през зимата.

Прасковите се размразяват по същия начин, както и всички други замразени продукти:

На стайна температура или в хладилник. Ако ще използвате парчетата праскови за плънка на десерта, не се страхувайте да ги използвате замразени. Възползвайте се от тази чудесна идея и я споделете с приятели!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?