Икра (хайвер) от тиквички – вкусно, нискокалорично и достъпно предястие!
Отворите ли бурканчето зимата, получавате идеална добавка към картофено пюре, варен ориз или просто върху филия хляб. Може да я хапвате по време на пости, че дори и на диета. Да се приготви този хайвер от тиквички е супер лесно в домашни условия.
Хайвер от тиквички за зимата
За целта изберете по-млади тиквички, с дребни семена. В противен случай трябва да обелите зеленчуците старателно от кората и семената.
Морковите придават уникален цвят на икрата от тиквички :
СЪСТАВКИ:
1 кг тиквички
300 гр. моркови
300 гр. лук
300 гр. домати
50 гр. копър и магданоз
0.5 ч.л. лимонена киселина
100 мл растително масло
1 ч.л. доматено пюре
2 ч.л. сол
0.5 ч.л. смлян черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквичките нарежете на кубчета 2 х 2 см, поръсете ги със сол, разбъркайте и ги оставете в продължение на 15 минути, за да се отцеди сокът им. Лука нарежете на полумесеци, морковите – на кубчета. Обелените домати нарежете също на кубчета. Отцедете цялата течност от тиквичките и ги изстискайте хубаво.
Всички зеленчуци задушете поотделно в малко количество растително масло. След това ги прехвърлете в чугунена тенджера, долейте останалото олио. Пасирайте всичко до гладка смес, добавете доматеното пюре. Сварете икрата за около 30-40 минути, така че течността да се изпари.
5 минути преди края на готвенето добавете в икрата лимонената киселина, билките, черен пипер и сол. Насипете хайвера в стерилизирани буркани и затворете хубаво с капаците.
Be the first to comment on "Вече трета година я правя вместо лютеница. Зимата само вадим буркана и мажем на филийка – децата се избиват за нея!"