Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Всички знаем, че първото яйце за Великден е червено – но ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави с него:
Всички знаем че първото яйце за Великден е червено - но ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави с него:

Всички знаем, че първото яйце за Великден е червено – но ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави с него:

Традицията на Велики четвъртък повелява първото боядисано яйце да е червено – като символ на Христовата кръв. Знаете ли обаче какво се прави с това първо боядисано яйце?

В случай, че не познавате добре традициите, днес от Ко4 подробно ще ви разкажем какво се прави с първото боядисано великденско яйце.

червено яйце

Именно то се оставя за следващата година.

Ако тогава се окаже спукано, това е знак, че в жилището са влизали врагове или, най-малкото, хора с лоши намерения. В случай, че жълтъкът на миналогодишното яйце е изсъхнал и се чува дрънкане, когато се разклаща, значи това яйце е поело неприятности, болести и лоши събития от къщата.

Много често яйцето се пуска в река или поток – въобще, в течаща вода, та тя да отнесе „лошавините“ по-далеч.

Най-добрият знак е, ако яйцето се е запазило непокътнато и сякаш неотдавна сварено – това означава, че изминалата години е била добра за дома и семейството; проблеми и да е имало, не са били сериозни и са преодолени с лекота.

След боядисването на първото яйце, с боята от него се рисуват кръстчета по челата на децата в къщата и се мацват бузките им – това символизира пожелание да са силни и здрави през цялата години. После първото боядисано яйце се оставя в домашния иконостас, където стои до следващия Великден. Тогава се взема и заравя в градината или из нивите по къра. Вярва се, че така ще донесе богат и добър берекет.

кошница червени яйца

По-мистично настроените вярват, че яйцето от миналата година носи т. нар. „добри енергии“ и здраве за обитателите на дома. Любопитен е обичаят по някои места това яйце да се носи на лозето на 14 февруари – Трифон Зарезан, за да участва като реликва в ритуалите по зарязването на лозята, след което се връща при иконите в къщата и изчаква да дойде Великден, когато с него постъпват според традицията в дадения регион.

Друг обичай за миналогодишното яйце е то да се счупи и по състоянието му да се направи опит да бъде предсказано какво ще е бъдещето през настоящата година. Ако е изсъхнало, но е останало здраво, не се е развалило и не е загнило – това означава, че в този дом нещата ще вървят на добро, обитателите му ще ги спохожда късмет и богатство. Но в случай, че яйцето се е развалило и почерняло, може да се очакват неприятности. Такова яйце бива изхвърлено в река, за бъде отнесено надалече – при това, колкото реката е по-бърза, толкова по-добре, защото по-бързо ще отнесе мрачните поличби.

В някои области съществува обичай яйцето, останало от миналия Великден, да бъде дадено на кокошките, за да го изкълват – смята се, че така ще бъдат плодовити. Въобще, вярването, че великденските яйца притежават свойството да излъчват странни сили и възможности, като оказват влияние върху околната среда и живи същества, е доста разпространено.

чукане с великденски яйца

При това боядисаните на Великден яйца са носители само на позитивни, благостни сили – с тях не може да се правят лоши, „черни“ магии. Затова всевъзможни вещици, магьосници, караконджоли и прочие създания на суеверното въображение се страхуват от тях и ги заобикалят отдалече.

По тази причина в някои региони съществува обичай на 4 места в жилището или двора да се слага по едно боядисано яйце като бариера срещу навлизането на лоши сили.

Източник: Актуално

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?