Горещи новини

Проф. Георги Рачев: Феноменът Ел Ниньо може да ни донесе 40-градусови жеги

Проф. Георги Рачев: Феноменът Ел Ниньо може да ни донесе 40-градусови жеги

Докога ще продължат валежите, какво време ни очаква за празниците на 1 и 6 май, ще има ли рекордни жеги това лято и кога да стягаме куфарите за морето?

На всички тези въпроси отговори за „Ретро“ климатологът проф. Георги Рачев.

  – Цяла седмица дъждове, гръмотевици, април заприлича на един от топлите зимни месеци. Докога така, проф. Рачев?

– Първо, няма нищо фантастично в това. Гръмотевиците винаги са трещели, бучали. Те са летен тип, на отделни места. Миналата седмица, когато бе обявено, че ще има порой, градушки и страхотии, небето щяло да се продъни – нищо такова нямаше. Да, на някои места падна дребна градушка с локален характер. Нищо невероятно не се е случило. Напротив – бързичко минахме в летния тип циркулация. Градушките не могат да бъдат всеобхватни, не могат да бъдат интензивни, защото е още студено.

– И не се състояха очакваните температури от 25 градуса.

– Но пък за празника 1 май обещавам 20-22 градуса, но в топлите райони: Пловдив, Пазарджик, Хасково, на юг. В столицата – по-малко. София винаги е била доста по-хладна. На 1 май се очертава хубаво, ясно време – това е на базата на американския и европейския модел, както и на моите познания. Ще има по-малко дъжд, отколкото на Гергьовден.

– Това е вече лошо!

– Не може напълно всичко да е добро, защото България се намира на Балканите. Те се отличават с много специфичен климат и ако в едно село вали, в съседното може и да не капне капка дъжд. Имахме няколко примера от миналата седмица от столицата. София заема 400 кв. км. Това е една огромна територия. И ако в „Младост“ вали, в „Люлин“ може и да няма нито една капка. Ако в „Люлин“ има градушка, в „Слатина“ и „Гео Милев“ може и да няма дъжд.

Това е така нареченият петнист характер на валежите, който е типичен особено за края на пролетта и началото на лятото, когато процесите не са толкова интезивни, колкото юни или юли месец, когато може да има смазващи градушки на няколко хиляди квадратни километра. А сега е като „детска радост – бенгалски огън“ в сравнение с всичко онова, което би могло да е.

Примерно спомням си градушката в София на 8 юли 2014 г., която просто няма аналог в метеорологичната и климатичната история на България. Това беше най-бруталната градушка у нас, имало е нещо подобно през 1940 г.

– Спомняме си и че преди доста години на 1 май валя сняг.

– О, мен ме е валял сняг на 25 май. И то не по времето на баба и дядо, а през 1991 г. Валя два часа, не направи никаква снежна покривка, всичко се топеше. Така че и май месец вали сняг, говорим за ниското, в равнината. Обикновено такова нещо се случва веднъж на 10-15 години. Сега вече още по-рядко, защото става много топло. Промениха се нещата особено през последните 30 години, Северното полукълбо губи голямо количество лед на Гренландия и в Алпийските ледници, защото времето става все по-топло и по-топло и има много голяма вероятност 2023-та или 2024-та  да грабнем палмата на първенството за най-топла година от 2016-а насам. Това се дължи на един феномен в тропичната, екваториалната част на Тихия океан, който се нарича Ел Ниньо.

Няколко десетки милиона квадратни километра морска вода се оказват с температура, по-висока от нормалната с около градус, градус и половина. Не е кой знае колко, но в продължение на месеци, на такава огромна територия, това повишава температурата в световен мащаб. 2016-а беше последната година с такава положителна температурна аномалия. А ние досега бяхме в един тригодишен много рядък период на обратната фаза – вместо момченцето Ел Ниньо се наблюдаваше момиченцето Ла Ниня с по-ниска температура на повърхностния слой на океана, и то в района на Екватора. Затова климатолозите в световен мащаб очакват, че тази година има над 70 процента вероятност да се развие мощен, добре изразен Ел Ниньо и да постигнем нов рекорд на глобалната температура. Може би над градус и две десети над средното.

– Тоест, чака ни много горещо лято с доста по-високи температури?

– Ако знаех с точност, щях да бъда най-богатият човек на Земята. Никой не знае. Нито американци, нито руснаци, нито никой.

И не е много сигурно какво значи „много горещо“. Например, докато последните 3 години и особено миналата Европа се гърчеше от суша и топло време, на Балканите нямаше нищо. Лятото беше нормално, хубаво, топло, в някои случаи дори малко горещо, но без никакви ексцесии. Там е цялата работа – че някъде става така, а на други места става онака.

– Може ли да има 40-градусови жеги у нас?

– Чудесна дума, много я харесвам – „може“. Може, наистина, може и аз да познавам времето месеци напред, но не става. Познавам го в краткосрочен план.По всяка вероятност в глобален мащаб, ако се осъществи проявата на Ел Ниньо, при всички положения ще стане топло. Може да няма рекорди, но в продължение на дълго време може да имаме високи температури. Това е единият вариант. Другият е да имаме екстремни температури, но за по-кратко време.

2012 г. ще остане в историята на климатологията в България. Това беше най-топлото лято, най-топлите юни и юли, откакто се водят метеорологични наблюдения от 135 години. Август и септември бяха в топ пет на най-топлите месеци. Уникално лято! Ето това е разликата – може да си е топло, на места горещо, но за дълго време, а това означава високи средни температури.

– Но може да ни сполетят и рекордни температури?

– Рекордни температури може да имаме, но не е много сигурно. Рекордните температури са обикновено съчетание на много специфична синоптична ситуация с един специфичен предходен период. В предходния период трябва да е топло, да е много сухо, за да може, когато дъхът на Сахара нахлуе в България и над Балканския полуостров, всичката топлина да отиде за затопляне на въздуха. Не да служи за изпарение на влагата от земята.

Такива условия се случват много рядко и това за последен път наблюдавахме през 2000 г., когато в България бяха отбелязани няколко температурни рекорда, като например в Пловдив – 45 градуса през юли. Това е само на две десети от абсолютния максимум, измерен в Садово през 2016 г. – 45,2 градуса. Това са единични рекорди на дадени места. И другият вариант – през юни в София имаше 20 дни, в които нямаше глътка свежест. Събуждате се в 6 часа сутринта и температурата е 22 градуса. А на обяд става 35-36. И така 20 дни. Без рекорди от 40 градуса, но цели 20 дни, в които минималната е 20 градуса, а максималната 35.

– И това лято са възможни 40 градуса?

– Разбира се. Винаги съществува тази възможност, особено ако се случи засушаване, водата изчезне в повърхностния слой от почвата и тогава топлината от слънчевото греене отива единствено и само за затопляна на въздуха.

– Каква е прогнозата ви за 6 май, Гергьовден?

– Май влиза в така наречената средносрочна прогноза. На 6-и около планините в следобедните часове има вероятност да превали, възможно е и да прегърми. Ще бъде малко по-топло, валежите ще бъдат в нормата. Но е много трудно 10 дни по-рано да ви кажа каква ще е максималната температура в София на 6 май. През този месец времето е динамично и пролетно. Ако празничните дни са 3-4, няма как те да бъдат опънати като проснато пране.

Единия ден може да вали, да е прекрасно хубаво слънчево време, след това – бум-бум, да затрещи и да навлезе малко студен въздух. Динамиката е много голяма. Затова, когато става дума за няколко последователни дни, прогнозата трябва да бъде умерена и да казва истината, без да плаши хората. Защото напоследък някои мои колеги разбраха, че медиите търсят сензацията и си позволяват малко на едро, на ангро, да пророкуват, че ще стане страшно.

– А кога можем да стягаме куфарите за морето?

– Винаги може да се ходи на море, само че през лятото е по-добре (смее се). В Гърция обикновено на Великден гърците отварят така наречените апарт хотели и обикновено на 1 май там започва сезонът. На 24 май в Гърция почти навсякъде може да се къпеш. Е, температурата на водата няма да е 25-26 градуса.Преди повече от 40 години, когато водех моите студенти на практика на морето, защото там се срещат вода, въздух и суша, при температура 24 градуса на водата всички изпадаха в екстаз. Сега при 24 градуса ние се мръщим и чакаме да дойдат юли и август, когато водата стане като чай – 26 градуса, за да се плицикаме с часове.

Нашето море се затопля. Ако се развива нормално лятото, след 15 юни е перфектно за плаж. Морето на първо място е чисто, не са дошли още всички онези орди почиващи… Стига, разбира се, юни да не се окаже дъждовен и хладен. Защото се е случвало за няколко дни да се развали времето, дори сме виждали капанчета на брега, отнесени в морето от буря, но това бързо приключва.

Малка България се отличава с разнообразно време, то не може да бъде описано с две думи. Едно е в София, която има отвратителен климат, съвсем друго е в Пловдив, да не говорим за Хасково. Много по-топли градове. Едно е в Бургас, Ахтопол и Китен, а съвсем друго е, ако отидете на Дуранкулак и Крапец. Всички знаят какво представлява Северното Черноморие в сравнение с Южното. А ги делят само 100 километра по права линия.

И накрая да ви кажа кога е хубаво на море. Хубаво е винаги, когато имаш добра компания. Иначе и перфектно да е времето, сам ли си, на третия ден ще полудееш.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Проф. Георги Рачев: Феноменът Ел Ниньо може да ни донесе 40-градусови жеги"

Какво мислите?