Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » 2616 лв. са необходими за издръжка на тричленно семейство
Neobhodimi pari za trichlenno semeistvo

2616 лв. са необходими за издръжка на тричленно семейство

2616 лв. са необходими на семейство от двама работещи възрастни и едно дете до 14 години за нормален живот – със 107 лв. повече за година.

1454 лв. трябват на работещ сам човек. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1% на тримесечна база, с 4,3% на годишна база.

За 2-годишен период нарастването за тричленно домакинство е с 427 лв. повече. 2189 лв. са били необходимите средства тогава. За работещ, който живее сам, вече трябват 238 лв. отгоре.

65% от работещите българи, които живеят сами, не достигат заплатите за издръжка. За година са намалели с около 5%, което само по себе си е добра новина, това е благодарение на нашия натиск за увеличение на заплатите през всичките месеци, дори и в частния сектор, коментира Пламен Димитров.

За една година (от февруари 2023 до февруари 2024 г.) има близо 15% ръст на доходите. С осигурителен доход до 1000 лв. са 820 000 българи, които според него са безспорно работещите бедни.

След 2-годишен период на значително нарастване на ценовите равнища в световен план през последното тримесечие се наблюдава забавяне на инфлационните индекси в глобалната икономика. Това основно се дължи на овладяване на цените на суровините и енергоносителите, обясни Виолета Иванова – заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

В България природният газ и токът за бизнеса показват намаление. Природният газ на годишна база бележи спад с 46%. Токът отчита спад на годишна база от 42%. Цената на петрола през последното тримесечие отчита ръст с 10%.

Продължава нарастването на цените, макар и с по-забавени темпове, каза още Виолета Иванова. До по-значителен ръст на цените е довело увеличението на цените на зеленчуците с 8,3% на тримесечна база. При месото ръстът на годишна база е с 6,2%, при хляба и хлебните изделия с 4%, на зърнените и шоколадовите изделия е с 4,2%.

Нарастване има също за поддържане на жилището. Значително е увеличението на цените на питейната вода – 22%. Поскъпнали са лекарствата с 6,2%, лекарските услуги с 4,5%. Образователните услуги също са с близо 7% увеличение за година.

Малката потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки на годишна база също бележи ръст, което дава усещане за инфлация и че тя не е преодоляна, каза още Иванова.

За тримесечие зелето е поскъпнало с 40%, кренвиршите, месото и каймата – с между 10 и 15%. Сиренето е по-евтино в Испания, Франция, Нидерландия, Хърватия и Румъния. Реалната покупателна способност на минимална заплата в другите страни нараства повече, отколкото нашата. Свинското у нас поскъпва повече, отколкото е средноевропейската му цена. Същото важи за водоснабдяването.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?