Новините на фокус
Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Гореща вана при мъжете гори повече калории от карането на колело
Гореща вана при мъжете гори повече калории от карането на колело
Гореща вана при мъжете гори повече калории от карането на колело

Гореща вана при мъжете гори повече калории от карането на колело

Стоенето в гореща вана може да изгори много повече калории при мъжете в сравнение с 30-минутна разходка с колело. Това показват резултатите от проучване, проведено в Националния център по спорт и лечебна физкултура на Университета Лъфбъроу, Англия.

Според учените, мъжете, които прекарват няколко часа във вана с температура на водата от 40 градуса, могат да изгорят около 130 калории.

Общо 14 мъже са участвали в изследването. Те първо са накарани да карат колело един час, след което да стоят за същото време в гореща вана – 40 градуса на водата. Техните данни показват, че по време на първата активност се горят доста калории, но релаксиращата вана има много по-добър ефект– минус 130 калории, тъй като температурата на тялото във водата рязко скача.

Експериментът има за цел и да установи как горещата вана се отразява върху кръвната захар на мъжете, която играе важна роля в метаболизма. Нивата са записвани преди и след релаксиращата процедура. Оказва се, че общата глюкоза в кръвта на представителите на силния пол, които карат колело и после се потапят във вана, както и на тези, които само движат педалите, е почти една и съща. Но когато мъжете взимат вана след упражненията, имат с 10% по-ниска глюкоза в кръвта.

Междувременно учени от Финландия откриват, че мъжете, които редовно ходят на сауна, са с по-малък риск от удар и други сърдечни проблеми. А според друго независимо проучване – на Университета в Орегон, по-горещите бани намаляват високото кръвно налягане.
Източник: tialoto.bg

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?