Home » БЪЛГАРИЯ » Климатологът Симеон Матев: Между 6 и 10 души умират годишно след удар от мълния в България
Климатологът Симеон Матев: Между 6 и 10 души умират годишно след удар от мълния в България

Климатологът Симеон Матев: Между 6 и 10 души умират годишно след удар от мълния в България

„В България на година между 6 и 10 души загиват след удар от мълния. Едно към четири е спрямо тези, които оцеляват. Това е по нашите ширини, в България. В САЩ например 2000 годишно си отиват, след като са поразени от мълния“.

Това заяви климатологът Симеон Матев в ефира на „Нова телевизия“.

„Като цяло гръмотевичните бури са свързани с най-интензивните процеси, които се развиват в атмосферата. От тази гледна точка напоследък можем да кажем, че повече енергия в атмосферата означава повече гръмотевични бури. През периода май-юли, когато е максимумът на тези явления, се наблюдават повече на брой такива. Втората половина на лятото – от средата на юли до към септември броят на гръмотевичните бури намалява.

Наблюдава се увеличение на гръмотевичните бури през студеното полугодие – януари и декември. Това се обяснява с това, че атмосферата е по-топла и ставаме свидетели на процеси, които не са характерни за тези ширини. От тази гледна точка е напълно възможно да имаме покосени от мълния и през студеното полугодие. Нещо, което до момента не сме наблюдавали“, каза той.

„Трябва всички да имаме познания какво да правим в такава ситуация. Това познание трябва да тръгне от училището. Шапка свалям на хората, че са съобразили какво да направят в момента, в който момченцето е било ударено в Бургас вчера. Трябва да потърсим сигурен подслон. Ако не – кола. Ако това не е възможно, да не сме на най-високото място около нас. Мълнията търси най-малкото съпротивление.

В случая със семейството може да се окаже, че злощастно е било, че те са тичали. Защото тичането увеличава налягането пред нас и намалява това зад нас. Тоест, променяме проводимостта на въздуха около нас и мълнията точно това е използвала. Бързите движения не са най-доброто в случая. Колкото и съвети да даваме, отново трябва да разчитаме на късмет, защото дори да спазваме първо, второ, трето по съветите, отново е възможно да ни удари гръм“, поясни климатологът.

„Съвременните технологии увеличават шанса да бъдем ударени от мълнията. Телефон, антени на мобилни оператори. Всичко, което нарушава естествената проводимост на средата около нас, и я повишава, може да привлече мълнията“, предупреди Матев.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?