Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Народната певица и гадателка Дения Пенчева: 2021 г. е време на духовно израстване
Народната певица и гадателка Дения Пенчева: 2021 г. е време на духовно израстване

Народната певица и гадателка Дения Пенчева: 2021 г. е време на духовно израстване

„Новата година по това, което аз видях, защото изтеглих карти за 2021-ва, ще бъде година на трансформациите, на промените и на духовното израстване. Хората ще изместят фокуса си от материалното по-скоро към духовното. И това ще е единственото нещо, което реално ще ни „спаси“.

Ще се появят много силни личности, много водачи, които ще преобърнат хода на събитията“, казва народната певица и гадателка Дения Пенчева.

– Дения, скоро разкрихте, че сте прибавили още едно умение към дългия си списък – да гледате на карти таро. Как пътят на музиката ви отведе в този нов и различен свят на предсказания?

– Таро е много интересна наука и приляга на хората на изкуството като мен, защото до голяма степен в нея има творчествo. Таро е езотерика, психология, астрология, нумерология… Таро е един друг свят. Как се запалих? Една моя приятелка, широко скроена личност и интелигентна жена, ми гледа на таро преди 2 години. Аз бях доста скептична в началото. Но започнах да тегля карти и по тях тя ми каза неща за моите емоционални нагласи, които дори аз на себе си не бях посмяла да призная до този момент. Заинтригувах се. Започнах да чета за картите Таро и открих, че Таро влиза в подсъзнанието на човек и дори много психолози практикуват психоанализа чрез тези карти, като например Карл Густав Юнг, който е ученик на Фройд и един от основателите на съвременната психология. Това са неща, които много ме впечатлиха и ме подтикнаха да се задълбоча по-сериозно в науката Таро. И се записах на двумесечен курс за Таро мастер.

Разбира се, имам още какво да надграждам. Но съм тръгнала по пътя, направих първата стъпка. Аз винаги съм усещала, че имам някакво специално отношение към предсказването, защото от много малка сънувам сънища, които не са буквални, но предвиждат събития в бъдещето за мен или за мои близки хора. И при всичките ми посещения при астролози и нумеролози те са ми казвали, че в моя път в живота е заложена дарба да предсказвам и че с времето тази дарба ще се засилва. Сигурно съм я наследила от баба ми. Тя сънуваше много и разгадаваше много точно сънищата си. Ние с нея бяхме изключително близки и имам чувството, че след смъртта й моята интуиция се засили.

– Каква ще бъде 2021 година за България?

– Новата година по това, което аз видях, защото изтеглих карти за 2021-ва, ще бъде година на трансформациите, на промените и на духовното израстване. Хората ще изместят фокуса си от материалното по-скоро към духовното. И това ще е единственото нещо, което реално ще ни „спаси“. Ще се появят много силни личности, много водачи, които ще преобърнат хода на събитията.

– Кой най-често се възползва от услугите ви? Каква е обратната връзка?

– Засега гледам предимно на себе си и на мои познати, но все повече хора, дори и такива, които не са от близкото ми обкръжение, проявяват интерес и имат желание да видя какво им предсказват картите. Участвах в новогодишната програма на една телевизия заедно с три от най-красивите ни и успешни носителки на титлата „Мис България“ – Ромина Андонова, Жени Калканджиева и Елена Ангелова. По време на разговора стана дума за новото ми призвание и те също поискаха да им гледам.

– Продължавате да творите с бърз темп музика, последната изненада бе фолклорен микс от две песни. Какво още да очакват меломаните?

– Да, пуснах микс от две народни песни в по-модерен вариант, като той е част от поредицата миксове, които съм правила през годините и които станаха емблематични за мен. Казва се „Пиленце пее“ и хората могат да го слушат в моя You Tube канал. През 2021 година очаквайте от мен доста нови неща и изненади. Подготвям няколко проекта, единият от които е дует с изпълнител от друг жанр.

– Какво мислите за музикалните изяви онлайн, бихте ли опитали подобен тип предизвикателство?

– Затварянето на заведенията и спирането на културната дейност по време на първия локдаун беше нещо неочаквано и шокира всички ни. Затова разбирам колегите, които намериха в онлайн изявите някаква алтернатива за среща с публиката. Но за мен лично магията на живото участие, на концерта е в срещата очи в очи с публиката. Да чуват гласа ми наистина на живо, да усещат емоцията ми и да ми отговарят с тяхната, която аз мога да видя и да чуя. И това е невъзможно през интернет. Затова, ако все пак реша да имам някакъв контакт с почитателите ми през социалните мрежи, той би бил комуникация под формата на разговор, но не и концерт. Искрено се надявам през новата година ситуацията с пандемията да се успокои и да имаме възможност за истински живи срещи.

– В този ред на мисли как ви се отрази пандемията? Успяхте ли да отчетете плюсове в това трудно време?

– За мен пандемията дойде много изневиделица и шокиращо, защото два дни преди локдауна се прибрах от Тайланд. И бях заредена със супер много енергия, имах много идеи, които исках да реализирам, но нещата не се получиха така, както си ги представях. Но пък се мобилизирах бързо и трансформирах тази енергия в реализирането на други идеи. Създадох новата си колекция есен-зима 20/21 за моя бранд. Отделно от това стоенето вкъщи ми се отрази крайно ползотворно, защото имах време да чета, а аз много обичам и се радвах, че имам възможност да прочета книгите, които отдавна си бях запланувала. Общо взето, обърнах се към себе си и това ми повлия благоприятно, защото личностното развитие на човека е изключително важно. И готвих, между другото, отдадох се на друго мое любимо занимание – кулинарията. Гледах с часове 24 Kitchen, взаимствах рецепти, експериментирах в кухнята. Не ми беше скучно, даже не ми стигна времето за всичко, което исках да направя.

– А преоткрихте ли някое забравено занимание?

– Да, декупажната техника. Правих декупаж на свещи, които обособих в дизайнерска коледна колекция и продавах в моя бутик за дрехи и аксесоари.

– Завършихте трето висше и основахте собствена музикална компания. Разкажете ни за нея от идея до факт.

– През 2015 година започнах да следвам магистратура продуцентство във ФЖМК към Софийския университет. В това време договорът ми с музикалната компания, с която започнах професионалната ми кариера и с която си партнирахме 10 години, изтече и аз реших да не го подновявам. В процеса на учене разбрах за себе си, че е по-добре да се самопродуцирам и че музикалната компания няма вече какво да ми даде, достигнала е лимита си. Но основната причина за решението ми беше, че имах нужда от повече свобода от гледна точка на това аз да решавам какви песни да правя, как да ги правя, с кого, кога.

И така в края на 2019 г. създадох моята музикална компания D Music, която да продуцира мен като начало, но с тенденция да продуцира и други изпълнители, когато му дойде времето, без да ограбва техните права. Смятам, че в България авторското право и правото на интелектуална собственост е много слабо застъпено и голяма част от изпълнителите дори не си знаят правата в тази насока. А пък във всички напреднали държави правата на изпълнителите са много по-защитени и много по-добре възнаградени. А това е много важно за всички нас като творци, защото ние влагаме както творчество, енергия, време, така и доста финанси.

– Била сте както продуцент, така и режисьор на видео. Колко трудно е да се развива бизнес от този характер?

– За мен режисурата не е непозната сфера. Първото ми висше образование е актьорско майсторство, следвах в класа на голямата актриса Цветана Манева. И дипломната ми работа беше мюзикъл, който трябваше да създам под моя режисура. Партнирах си с тогавашния ми преподавател по поп и джаз пеене Етиен Леви и с преподавателката ми по танци Желка Табакова, която е била един от хореографите на Болшой театър. След това съм режисирала 90% от моите видеоклипове. Така че като творческа дейност режисурата не ми създава проблеми, но го правя, защото мога да пресъздам това, което искам за видеоклиповете си, а не като част от бизнеса.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?