Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Цярът с коприва на прочутата билкарка Мария Требен мори тумори
Цярът с коприва на прочутата билкарка Мария Требен мори тумори

Цярът с коприва на прочутата билкарка Мария Требен мори тумори

„Копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Ако човечеството осъзнаваше колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва“.

Това са думи на най-прочутата билкарка в Европа – австрийката Мария Требен. Тя е родена на 27 септември в Австро-Унгария и умира на 84-годишна възраст в Грис Кирхен, Горна Австрия. През 1947 г. Требен заболява от коремен тиф. Тя е настанена в болница, където не достигат медикаменти заради следвоенните години.

Лекувана е със сок от билката змийско мляко и състоянието ѝ веднага се подобрява. Това премеждие я кара да обърне поглед към билколечението. Мария Требен е сред най-известните имена на съвременното билкарство. До смъртта си през 1991 г. тя помага на стотици хиляди хора, а нейните рецепти продължават да се препечатват и следват от милиони по цял свят.

Копривата съдържа повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки, казва в записките си Требен. Има свойството да тонизира и да снабдява организма с ценни елементи като: силиций, калий, калций, протеин, много желязо, сяра, етерични масла, белтъчини, мравчена киселина и много други полезни за човешкия организъм вещества. Според Требен тя е универсален лек за всички болести.

Билката е най-доброто кръвопречистващо и кръвообразуващо лечебно растение. Понеже влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта и цери диабета, казва още Требен. Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални инфекции. Ползва се за здраво сърце, против алергии, против подагра, ревматични заболявания и какво ли не.

Според Требен чаят от билката не трябва да се запарва дълго, а само да се кипне и да се остави да престои половин минута – тогава е най-лековит – има леко жълт цвят. Листата (съдържат дъбилни вещества, витамини С и К, каротеноид, пантотенова киселина, ситостерол, хистамин и др.) на копривата можете да събирате от пролет до септември, а коренищата – от септември до ноември. Стеблата се окосяват и листата се събират, докато растението е свежо. Билкарката препоръчва по-продължително приемане на чай от коприва при болки в черния дроб, жлъчката и заболявания на далака, дори и при туморни образувания, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви.

За профилактика може да пиете чай през цялата година. Една препълнена чаена лъжичка сушена коприва се попарва с 250 мл вода и се оставя да покисне. Пие се сутрин на гладно една чаша, половин час преди закуска, и през деня още 1-2 чаши. Приема се на глътки, за да се засили действието. Хубаво е терапията да се направи поне за 4 седмици в годината.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?