Home » ЗДРАВЕ » Тайната за дълголетие на дядо Добри, който доживя до 103 години
Тайната за дълголетие на дядо Добри който доживя до 103 години

Тайната за дълголетие на дядо Добри, който доживя до 103 години

Дядо Добри, наричан от мнозина Светеца от Байлово, издъхна на 103-годишна възраст през 2018 г., но все още продължава да бъде най-големият дарител в историята на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Добротворецът рядко говореше за себе си и живееше твърде скромно, а дълголетието си дължал на простичката и истинска храна и добрите мисли.

Дядо Добри приживе спазваше всички християнски пости. Лишението от много видове храни не беше мъчение за него. Благодетелят неведнъж казваше, че е важно на масата му да има две неща – хляб и пресен лучец.

Всъщност лукът присъствал на трапезата му от ранното му детство до последния му ден и дядо Добри вярвал в лечебните му свойства, за които знаел още от своите предци. У нас съществуват редица растения, които са известни с целебните си свойства. Едно от тях е именно зеленият лук, който повечето хора смятат за съвсем обикновен продукт.

Историята му е много интересна. Диворастящият зелен лук се е употребявал в Азия. Овчарите много се радвали, когато го намирали по пътя си. По търговски път лукът попаднал в Египет, където станал култово растение. Хората започнали да му се кланят и дори му правели златни статуи.

Оттам лукът попаднал в Древна Гърция и се превърнал в лекарство, с което спортистите натърквали мускулите си преди най-важните за тях състезания. В Рим воините консумирали много лук за сила, издръжливост и предпазване от проблеми със стомаха. Зеленият лук, а също така и празът са много полезни за здравето. Лукът съдържа захар, при това повече, отколкото ябълките и крушите. Той е богат на фитонциди, които убиват всички микроби и унищожават инфекциите. Източник е и на желязо.

Хемоглобинът може да се подобри неусетно само ако хапвате всеки ден по няколко стръка зелен лук.

Зеленият лук съдържа кверцетин – антиоксидант, който се бори с много сериозни заболявания. Той е богат и на калий, който предпазва от сърдечносъдови болести. Освен това дава на организма витамин С, провитамин А, белтъчини, етерични масла и витамини от групата В и РР.

„Всяка година трябва да изяждате по десет килограма лук“, съветвал приживе дядо Добри. Повелята му съвпада с теориите на учените, защото това е точното количество, което запълва запасите от необходими на човешкия организъм вещества. Пресният лук е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Освен това е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

През последните години е установено, че лукът намалява съдържанието на холестерин в кръвта и потиска процесите, свързани с развитието на атеросклероза, с което той се явява като добро профилактично средство против тази болест. Лукът се препоръчва и като предпазно средство против грип.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?