Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Кардиолог: Не дръжте климатиците под 24 градуса, опасно е!
Кардиолог: Не дръжте климатиците под 24 градуса опасно е!

Кардиолог: Не дръжте климатиците под 24 градуса, опасно е!

Нетърпимите жеги у нас продължават вече повече от месец, а масово хората се спасяват от тях в помещения с климатици.

Макар да ни разхлаждат приятно, трябва да сме особено внимателни с тях, защото могат да ни поболеят, казва кардиологът Цветан Ценков, който е и кмет на град Видин.

„Една китайска поговорка гласи – ако някой го мразиш, сложи го на течение да поспи и е готов. На мен ми се случи да заспя под климатика и се събудих настинал. Климатиците, за да се използват в тези горещини, е хубаво да не бъде голяма разликата с тази навън.

Ако навън е 30 градуса, климатикът трябва да е 24, максимум 5-6 градуса разлика. За да може тялото да понесе по-добре горещината, след като излезеш от стаята на улицата. Тези температурни разлики не влияят много добре на сърцето. Целият проблем е в термообмяната и термодинамиката, когато е настроен на малка температурна разлика, се чувстваме комфортно.

Най-добре е климатикът да духа горе, където е топлият въздух и да го върти от горе на долу. А ако духа директно към нас, е страшно неприятно, човек0 настива, схваща се, а има случаи и на фациалис, когато лицевият нерв се възпалява и човек получава едно много неприятно видимо заболяване с провисване на устната, и т. н.“, коментира докторът.

Според агенция за здравен надзор температурата на климатика може да варира между 24 и 26ºC през лятото. Този интервал се счита за идеален за освежаване, без да навреди на вашето здраве, особено в най-горещите дни на годината.

През лятото климатиците са виновни масово и за пневмониите, които се предизвикват от причинители като хламидии, микоплазми, легионели, които намират добри условия за развитие при употребата на климатици. Те се задържат във филтрите и при пускане на машината се разпространяват във въздуха на помещението и ако срещнат организъм с намалени защитни сили, причиняват т. нар. атипична пневмония. Тя обикновено започва със системни симптоми като главоболие, зачервено гърло, отпадналост, субфебрилна температура, по-късно суха кашлица.

Във филтрите се задържат и различни алергени, които при експлоатация на уреда могат да предизвикат кашлица, сълзене на очите, кихане като проява на алергична реакция. Затова филтрите трябва да се почистват ежемесечно, а на 2 години да се сменят, казват специалистите.

И още нещо важно – климатиците намаляват количеството на отрицателните йони в помещенията, които имат позитивно действие върху човешкия организъм, затова е добре допълнително в стаите да се поставят йонизатори.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?